Isprobana čelična kapsula

U Čileu, uspešno isprobana kapsula kojom će 33 rudara, koja su već dva meseca zarobljena u rudniku San Hoze, biti izvučena na površinu zemlje. Evakuacija će početi tek kada lekar, koji će prvi biti spušten u podzemnu odaju, pregleda sve rudare.

Spasioci su uspešno isprobali kapsulu kojom će 33 rudara, koja su već dva meseca zarobljena u rudniku San Hoze, na dubini od 625 metara, biti izvučena na površinu zemlje. Specijalno pripremljen kavez spušten je skoro celom dužinom probijenog otvora bez ikakvih problema, saopštio je čileanski ministar rudarstva.

U Čileu raste uzbuđenje, jer rođaci trideset trojice rudara zarobljenih u rudniku, odbrojavaju sate do njihovog konačnog "spasenja". Vlasti se nadaju da će prvi rudari iz jame biti izvučeni u sredu ujutru.

Čelična kapsula, koja će biti iskorišćena za spasavanje, uspešno je testirana, a u jamu će najpre biti spušten lekar koji rudare treba da pripremi za "klaustrofobično" putovanje do površine.

"Svi oni jedva čekaju da na kraju dana, zagrle svoje najmilije. Želeo bih da pohvalim veliko drugarstvo ove tridesettročlane grupe. Hvala i svima vama iz medija, koji ste prenosili uzbudljive slike svega što se ovde dogodilo u rudniku San Hozeu", rekao je Albero Pino.

Rudari će biti podeljeni u tri grupe i izvučeni na površinu: najpre oni u dobroj fizičkoj formi, zatim oni u slaboj, i na kraju najjači.

Evakuacija će početi tek kada lekar, koji će prvi biti spušten u podzemnu odaju, pregleda sve rudare.

Članovi porodica zatočenih rudara, koji već 65 dana čekaju ispred ulaza u rudnik, srećni su posle mnogih besanih noći. Supruge i devojke planiraju u kakvoj će garderobi sačekati svoju braću, muževe i momke.

"Ovo je emotivno za sve nas. Ja volim brata Viktora. Veoma je tužno što je on 700 metara pod zemljom, ali, u isto vreme, činjenica da je moj brat živ...to je najbolji osećaj. Bog je sa njima", rekla je Karol Fernandez, sestra jednog od rudara. 

Rudari su pozvali advokata da napravi ugovor koji bi obezbedio da svi dobiju jednak deo od unosnih medijskih ugovora koji im se nude, nadajući se da više nikada - neće morati da rade.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара