Mi nismo sami...

Na 20 svetlosnih godina od Zemlje otkrivena planeta koja bi mogla da bude pogodna za razvoj života. Planeta se nalazi u zoni koja nije ni suviše hladna, ni suviše topla, te bi mogla da sadrži vodu, atmosferu i gravitaciju.

Kraj zvezde Glise 581, otkrivena je planeta za koju se veruje da bi mogla biti pogodna za život.

Otkriće je napravljeno posle dugogodišnjeg posmatranja pomoću najvećeg teleskopa na zemlji u opservatoriji Keka na Havajima, pod rukovodstvom profesora Univerziteta u Kaliforniji Stivena Fogta i profesora Insituta Karnegi Pola Batlera.

Međutim, planetu, koja je dobila ime Glise 581g, u bliskoj budućnosti neće moći da poseti niko sa Zemlje, jer je udaljena 20 svetlosnih godina.

Planeta se nalazi u zoni koja nije ni suviše hladna, ni suviše topla, te bi mogla da sadrži vodu u tečnom stanju, atmosferu i gravitaciju, baš kao Zemlja.

Ipak, naučnici su oprezni u davanju odgovora na pitanje da li na novootkrivenoj planeti može da postoji život, jer još uvek nisu sigurni kakva je gustina, građa i atmosfera na Glise 581g, a da bi se ti podaci utvrdili, biće potrebna nova generacija teleskopa i kosmičkih letelica.

Upitan da li veruje u život na Glise 581g, profesor Fogt je odgovorio da on nije biolog, već astronom, ali da je njegovo lično ubeđenje da je "verovatnoća života na ovoj planeti gotovo 100 odsto", preneo je Njujork tajms.

Profesor Batler je na isto pitanje odgovorio rečima: "Sviđaju mi se podaci, a ono što podaci kazuju jeste da je planeta na dobroj udaljenosti od zvezde da bi imala vodu i ima odgovarajuću masu da bi imala atmosferu".

Zvezda Glise 581 je tri puta manja od Sunca i njena svetlost je sto puta slabija od Sunčeve, što, prema rečima Batlera, "neodoljivo podseća na Sunčev sistem".

Otkriće planete na kojoj bi moglo, potencijalno, da bude života, veliki je korak ka odgovoru na večno pitanje - da li smo sami.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво