Mi nismo sami...

Na 20 svetlosnih godina od Zemlje otkrivena planeta koja bi mogla da bude pogodna za razvoj života. Planeta se nalazi u zoni koja nije ni suviše hladna, ni suviše topla, te bi mogla da sadrži vodu, atmosferu i gravitaciju.

Kraj zvezde Glise 581, otkrivena je planeta za koju se veruje da bi mogla biti pogodna za život.

Otkriće je napravljeno posle dugogodišnjeg posmatranja pomoću najvećeg teleskopa na zemlji u opservatoriji Keka na Havajima, pod rukovodstvom profesora Univerziteta u Kaliforniji Stivena Fogta i profesora Insituta Karnegi Pola Batlera.

Međutim, planetu, koja je dobila ime Glise 581g, u bliskoj budućnosti neće moći da poseti niko sa Zemlje, jer je udaljena 20 svetlosnih godina.

Planeta se nalazi u zoni koja nije ni suviše hladna, ni suviše topla, te bi mogla da sadrži vodu u tečnom stanju, atmosferu i gravitaciju, baš kao Zemlja.

Ipak, naučnici su oprezni u davanju odgovora na pitanje da li na novootkrivenoj planeti može da postoji život, jer još uvek nisu sigurni kakva je gustina, građa i atmosfera na Glise 581g, a da bi se ti podaci utvrdili, biće potrebna nova generacija teleskopa i kosmičkih letelica.

Upitan da li veruje u život na Glise 581g, profesor Fogt je odgovorio da on nije biolog, već astronom, ali da je njegovo lično ubeđenje da je "verovatnoća života na ovoj planeti gotovo 100 odsto", preneo je Njujork tajms.

Profesor Batler je na isto pitanje odgovorio rečima: "Sviđaju mi se podaci, a ono što podaci kazuju jeste da je planeta na dobroj udaljenosti od zvezde da bi imala vodu i ima odgovarajuću masu da bi imala atmosferu".

Zvezda Glise 581 je tri puta manja od Sunca i njena svetlost je sto puta slabija od Sunčeve, što, prema rečima Batlera, "neodoljivo podseća na Sunčev sistem".

Otkriće planete na kojoj bi moglo, potencijalno, da bude života, veliki je korak ka odgovoru na večno pitanje - da li smo sami.

broj komentara 60 pošalji komentar
(četvrtak, 24. feb 2011, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Hmmmm...Sve je moguće. Pa čak i to da nismo sami. Tačnije, kad čovek bolje razmisli...Nema teorije da smo sami, koliki je svemir pa nema šanse :) Ali, ništa se ne može tvrditi "100%". Čak iako postoji život na nekoj dalekoj planeti, pitanje je kako stići do tamo? Busom ili vozom? Ili možda kolima lol. Živimo svoj život na svojoj planeti i briga nas za druge :-)

(petak, 01. okt 2010, 08:01) - Žika Obretković [neregistrovani]

!!!

Kakva glupost.To nema veze sa naukom,no inatom.Izinat hoće život na planeti,a da o njoj neznaju gotovo ništa.I on ima svoju religiju:veruje u vanzemaljce.

(četvrtak, 30. sep 2010, 23:17) - dijaspora [neregistrovani]

sigurno da nismo sami a dokaz je

upravo u tome da nas inteligentne forme jos nisu posetile :P

(četvrtak, 30. sep 2010, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

o čemu

VI ljudi pričate ? O prepisivanim predanjima koja se nadovezuju od pre par hiljada godina ?

Ok, neki veruju u neku ideju, privatna stvar.
Ali ova vest govori o dostignućima nauke a ne o nedostacima religije. Zemaljska religija je interna stvar, nema nikakve veze sa bilo čime van Zemlje.

To govori o veličini prirode i veličini religije.

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

u starom zavetu pise

da je "Bog odvojio nebo od zemlje". A to implicira da je stvorio zemlju i nebo... u drugim planetama ni reci. Ili se ta druga nebesa i zemlje svrstavaju u "nebo"?

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:29) - NMP [neregistrovani]

O cemz vi pricate?

jel se meni cini ili ste stvarno ljubomorni na nesto? Iskreno ja bih zaista voleo da postoji zivot i na drugim planetama. Sanse da se u svemiru nadje jos jedna planeta slicna zemlji je 0,03% ali i to daje nadu, mozda smo je bas i nasli. ko zna videcemo ali nemojte odmah da osudjujete rad naucnika.

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:26) - Milana [neregistrovani]

Slazem se!

... Potpuno Vas podrzavam u vasim stavovima. Mislim da bi trebalo da ako ne svima, onda makar Hriscanima koji zele da saslusaju, skrenemo paznju da je verovanje u postojanje zivota na nekoj drugoj planeti jasno osporeno od strane Pravoslavne Crkve. Biblija to potpuno dokazuje, jer je covek to bice kojem je Bog udahnuo sposobnost najslozenije misli, ljubavi i inteligencije!

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Zivot 2

"Zivot nastaje samo od zivog"???
A od cega je nastalo zivo?Gospodine, Univerzumse sastoji od materije i sve je materija tako da i "zivo" nastaje od materije. Ponovo u osnovnu skolu!

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

Poredjenje

Zemlju mozemo zamisliti kao zrnce peska na pescanoj plazi dugoj 2 km. i najveca je glupost tvrditi da samo na njoj postoji inteligencija.

(četvrtak, 30. sep 2010, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Super!!!

E bas mi je dosta ove prljave planete mislim u smislu ljudiju sve su velikani izmislili kako bi sirotinju koristili a i ta sirotinja kad se pogospodi pa i ona isto gazi tamo gde ne treba,ja mislim kad bi jedan od nas otputovao na tu planetu upropastio bi je mi nismo zasluzni da se sretnemo sa nekim vanzemaljcima pozz.