Sukobi u Španiji

U sukobima štrajkača i policije tokom generalnog štrajka u Španiji povređeno 11 osoba. Štrajkači nezadovoljni vladinim merama štednje i reformama, koje treba da pokrenu oslabljenu ekonomiju.

Na protestima u više španskih gradova, u sukobima štrajkača i policije, povređeno je 11 osoba, javio je španski nacionalni radio.

Radnici u Španiji su noćas stupili u generalni štrajk, protestujući zbog vladinih mera za smanjenje budžetskog deficita i prevazilaženja krize.

Štrajkači su sprečili kamione da dostave robu u prodavnice u Madridu, Barseloni i drugim velikim gradovima.

Zbog štrajka je poremećen i saobraćaj širom zemlje. Demonstranti su gađali jajima gradske autobuse, koji su danas vrlo retki na ulicama Madrida, a rad su obustavile i komunalne službe.

Oko 80 odsto brzih vozova u Španiji je otkazano. Nacionalni avioprevoznik "Iberia" saopštio je da očekuje da će danas saobraćati oko 35 odsto aviona, pošto su kontrolori letenja i osoblje aerodroma u štrajku.

Nekoliko televizija je noćas prekinulo emitovanje programa, a dnevni listovi su objavili skraćena izdanja.

Štrajk u Španiji organizovan je zbog oštrih mera vlade, uključujući smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru i tržišne reforme koje doprinose lakšem i jeftinijem otpuštanju radnika.

Generalni štrajk u Španiji, prvi za osam godina, organizovala su dva najveća španska sindikata, koja okupljaju oko 16 odsto radnika u zemlji.

Radnike je na indirektan način podržao i kralj Huan Karlos, koji je danas otkazao svoje ranije preuzete obaveze.

Ekonomska kriza ozbiljno je uzdrmala špansku ekonomiju, koja se bori sa ogromnim manjkom u budžetu i nezaposlenošću od oko 20 procenata.

Vlada u Madridu ne odustaje od planiranih rezova i najavljuje još restriktivniji budžet za narednu godinu.

Predviđeno je i povećanje poreza na prihod za osobe koje zarađuju više od 120.000 evra godišnje.

Najavljene mere treba da pomognu Španiji da smanji deficit na 9,3 odsto ove godine i da ga do 2013. godine svede na tri odsto, koliko je dozvoljeno u evrozoni.

Jesenji talas štrajkova u Evropi potvrđuje da mnoge zemlje, i pored početnih znakova oporavka, još nisu izašle iz ekonomske krize, pogotovo one koje su se suočile sa recesijom.

Vlade su zbog toga prisiljene da uvode oštre mere štednje - smanjuju plate, otpuštaju zaposlene u javnom sektoru, pomeraju starosnu granicu za odlazak u penziju, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u sindikatima širom kontinenta.

Štrajkovi se ove jeseni održavaju u Rumuniji, Britaniji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji i mnogim drugim evropskim zemljama, a na poziv Evropske konfederacije sindikata, protesti će danas biti održani u Briselu ispred zgrada EU, gde se očekuje nekoliko desetina hiljada demonstranata. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво