Iran na meti sajber virusa?

Kompjuterski virus "Staksnet" napao najmanje 15 industrijskih postrojenja koja koriste programe nemačkog "Simensa". Virus je toliko složen da je moguće da su njegovi tvorci imali podršku neke države, što bi predstavljalo prekretnica u tzv. "sajber-ratovanju".

Nemački tehnološki gigant "Simens" je potvrdio da je najmanje 15 industrijskih postrojenja širom sveta pogođeno kompjuterskim virusom koji je napao programe koji on prodaje.

Teheran je nešto ranije saopštio da je kompjuterski virus, poznat pod imenom "Staksnet", napao neke od računara u iranskom nuklearnom postrojenju Bušer, preneo je Bi-Bi-Si.

Iranci naglašavaju da centralni kompjuterski sistem u postrojenju nije pogođen.

Stručnjaci objašnjavaju da "Staksnet", po prodoru u kompjuterski sistem, traga za "Simensovim" programima koji se koriste u regulisanju industrijskih procesa i, kada ih pronađe, širi se po njima i parališe njihov rad.

U "Simensu" kažu da ni jedan od ugroženih kompjuterskih programa nisu prodali Iranu, ali da su Iranci mogli da ih nabave na otvorenom tržištu. "Staksnet" je napao kompjuterske sisteme u Indoneziji, Indiji i Pakistanu, ali se čini da je Iran najteže pogođen.

Virus je napravljen tako da iskoristi slabosti u "Simensovim" sistemima koji se koriste pri radu postrojenja kao što su vodovodi, naftne platforme i elektrane.

Stručnjaci, na koje se poziva Bi-Bi-Si, kažu da složeni dizajn virusa navodi na zaključak da bi mogao da bude pokušaj sabotiranja iranskog nuklearnog programa, jer mnogi strahuju da Iran želi da se domogne atomskog oružja, iako Teheran to demantuje.

"Virus je toliko složen da je sasvim moguće da su njegovi tvorci morali da imaju podršku neke države, a ako se ispostavi da je to slučaj, ovo bi mogla da bude velika prekretnica u takozvanom "sajber-ratovanju", naveli su iz Bi-Bi-Sija.

Virus "Staksnet" prvi put je primećen u junu, od kada ga stručnjaci za kompjutrersku bezbednost intenzivno proučavaju.

Ideja da je direktrno uperen protiv Irana potekla je od izveštaja jedne od vodećih svetskih kompanija za bezbednost kompjutera, prema kojem se oko 60 odsto svih infekcija ovim virusom dogodilo u toj zemlji. Analitičari, međutim, upozoravaju da je isuviše rano za bilo kakve zaključke.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара