Džihad u Severnoj Karolini

Američka policija traga za još jednim navodnim teroristom. Hisen Šerifi iz Gnjilana se tokom boravka u SAD zbližio sa radikalnim islamistima. Kosovska policija i Euleks ne znaju ništa. Za Anesom Subašićem iz Banjaluke prethodno raspisana međunarodna poternica. Postao vehabija posle majčine smrti.

Kosovski Albanac Hisen Šerifi i bivši Banjalučanin Anes Subašić su u kontakt sa radikalnim islamistima došli tokom boravka u Americi, gde su suštinski promenili shvatanje vere i prišli vehabijama, što ih je navelo da se priključe grupi Danijela Bojda, optuženoj da je planirala samoubilačke napade na Bliskom i Srednjem istoku i na Kosovu.

Na osnovu izjava prijatelja i materijala koji se sakupio američki Federalni istražni biro, Šerifi i Subašić se nisu najsrećnije prilagodili životu u Americi, pa su su okrenuli veri. Pretpostavlja se da su u u lokalnoj džamiji upoznali sa Danijelom Bojdom. Epilog - optužnica za planiranje samoubilačkih napada.

Kao jedan od ključnih dokaza u slučaju protiv "Bojdove grupe", američki istražitelji naveli su čitav niz poruka koje su razmenjivali Bojd i Šerifi i u kojima se veliča "mučenička smrt", što, suštinski, predstavlja važan deo ideologije radikalnih islamista.

Za osmim optuženim, koga su izvori u FBI identifikovali kao Džada Muhameda, se traga, a Amerikanci smatraju da se nalazi u nekom od zatvora u Pakistanu, gde je uhapšen zbog pokušaja da se ilegalno prebaci u područja, koja se nalaze pod kontrolom pro-talibanskih plemenskih vođa.

Neprilagođeni

Šerifi je, kako su njegovi rođaci rekli prištinskom dnevniku "Ekspres", uhapšen svega nedelju dana pre najavljenog dolaska na Kosovo. U poslednje vreme je promenio način ponašanja i oblačenja, prihvativši imidž svojstven vehabijama.

I Šerifijeva slika, koju je po hapšenju objavio američki Federalni istražni biro, FBI, ne odgovara njegovom sadašnjem izgledu, jer je u međuvremenu, pustio dugu bradu.

Njegova žena, koja je, takođe, prihvatila radikalni islam, za dva meseca očekuje bebu.

Šerifijevi američki prijatelji tvrde da je njegovo ozbiljnije interesovanje za islam počelo pre nekih godinu dana, od kada je počeo redovno da pohodi lokalnu džamiju, pa je postala uočljiva razlika u ponašanju između njega i ostatka porodice. Nameravao je da se vrati na Kosovo.

Osim misterioznog putovanja na Kosovo, jula prošle godine, koji je tužilaštvo u Severnoj Karolini opisalo kao pokušaj da se priključi tamošnjim mudžahedinima, Šerifi se tereti i za pružanje materijalne pomoći radikalnim islamistima, jer je Bojdu ponudio 500 dolara za finansiranje zajedničke operacije.

Euleks nema informacije 

Kosovska policija i Euleks, međutim, nemaju nikakve podatke o Hisenu Šerifiju, ali su u toku provere, nakon kojih bi moglo biti jasnije da li je, tokom boravka na Kosovu, bio uključen u kakve nelegalne aktivnosti.

Protiv Anesa Subašića je podneseno 15 krivičnih prijava zbog pokušaja ubistva, iznude i razbojništva, a da su sudovi za njim raspisali četiri poternice, od kojih jednu međunarodnu.

Subašić se, prema policijskim saznanjima, 1996. godine sa porodicom iselio iz BiH u Nemačku, potom Švajcarsku i SAD. "Radi se i državljaninu SAD koji je nekada bio državljanin BiH. Ako je kriv, odgovoraće u zemlji čiji je državljanin", rekla je Tanjugu portparol Ministarstva bezbednosti BiH Milada Dreca.

Lokalne novine u Rajliju u Severnoj Karolini uspele su da pronađu Jasmina Smajića, zajedničkog prijatelja Anesa Subašića i Hisena Šerifija, koji ih je opisao kao "sve religioznije".

Kao razloge Subašićevog otuđenja od okoline navode se smrt majke pre tri godine, čitav niz neuspeha na raznim poslovima i slabo znanje engleskog jezika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво