I dalje gori 53.000 hektara šuma

U Moskovskoj oblasti ugašeni su požari na 20 hektara. Složena situacija u Rjazanskoj, Vladimirovskoj i Sverdlovskoj oblasti. U Moskvu se ponovo vratio otrovni smog. MSP Rusije zahvalilo SAD na pruženoj pomoći u suzbijanju požara. Zabrana izvoza žitarica.

U Rusiji i dalje gori 53.000 hektara šuma i tresetnih polja, što je za 3.000 hektara manje nego juče, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

U Moskovskoj oblasti u poslednja 24 sata ugašeni su požari na 20 hektara, a složena situacija u Centralnom federalnom okrugu je u Rjazanskoj i Vladimirovskoj oblasti, kao i u Sverdlovskoj.

Moskovski zvaničnici saopštili su danas da se otrovni smog, koji je izazvao smrt desetina ljudi u Moskvi, ponovo vratio u rusku prestonicu.

Iz moskovske meteorološke službe saopštili su da je koncentracija ugljenmonoksida u ranim jutarnjim satima bila pet puta veća od uobičajene.

Ipak, u toj službi navode da će vetrovi do sutra raspršiti veći deo smoga.

U Moskvi i u Podmoskovlju i danas temperature prelaze 30 stepeni Celzijusa, a vidljivost je smanjena na 300 metara zbog smoga koji je okružio prestonicu. Stručnjaci upozoravaju da će takvo stanje potrajati najkraće do sledeće sedmice.

Direktor ruske agencije za nuklearnu energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko izjavio je da su se šumski požari približili nuklearnoj elektrani u Sarovu, koji se nalazi na 500 kilometara od Moskve, ali i naveo da nema opasnosti od nuklearne katastrofe. U suzbijanje požara koji se proširio u toj oblasti uključeno je oko 3.000 ljudi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahvalilo je Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći u suzbijanju požara koji su zahvatili tu zemlju.

Predsednik SAD Baraka Obama u petak je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom izrazio žaljenje zbog katastrofalne situacije u centralnoj Rusiji i spremnost za pružanje pomoći u protivpožarnoj opremi, prenela je agencija RIA Novosti.

"Obama je izrazio spremnost SAD da dostave neophodnu vatrogasnu opremu i ponude stručnu pomoć", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

SAD su u petak Rusiji poslale dva aviona sa specijalnim uniformama i cipelama za vatrogasce, kao i kacige i naočare. Očekuje se da uskoro stignu još dva aviona sa američkim pošiljkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво