Smiruju se požari u Rusiji

U 14 ruskih regiona požari su potpuno ugašeni. Federalni atomski centar u Sarovu nije ugrožen. SAD šalju pomoć od četiri i po miliona dolara.

Ministar za vanredne situacije Rusije, Sergej Šojgu, saopštio je da je situacija sa vatrenom stihijom znatno poboljšana i da su u 14 regiona požari potpuno ugašeni.

Poslednjih dana, dodao je, površina zahvaćena vatrom smanjena je sa 126.000 na 64.000 hektara.

U vezi sa potencijalnom katastrofom koja bi mogla da se desi ako požari zahvate Federalni atomski centar u Sarovu, ministar za vanredne situacije je izjavio da nema razloga za brigu.

"Potencijalno opasni objekti su konstantno čuvani i od požara i od drugih nepogoda. Ovi objekti nisu ugroženi", izjavio je Šojgu.

Sjedinjene Države Rusiji će poslati pomoć od četiri i po miliona dolara za borbu protiv razornih požara - Bela kuća saopštava da je predsednik Barak Obama kolegi Dmitriju Medvedevu obećao opremu za suzbijanje vatrene stihije.

Oprema obuhvata cisterne za vodu, pumpe, ručne alate, zaštitnu odeću i medicinsku opremu za prvu pomoć.

Hiljade radnika, vojnika i dobrovoljaca je radilo bez prestanka više od mesec dana kako bi se izborili sa požarima u 22 ruska regiona, koji su do sada odneli 50 života i 3.500 ljudi pretvorili u beskućnike.

broj komentara 0 pošalji komentar