Jaki požari na Pirinejskom poluostrvu

Dva vatrogasca poginula prilikom gašenja šumskog požara na severozapadu Španije. U Portugalu vatrogasci pokušavaju da ugase 33 požara, saopštili zvaničnici.

Dva španska vatrogasca nastradala su u požaru koji je izbio prošle noći blizu jednog sela u provinciji Pontevedra, u autonomnoj pokrajini Galicija, prenela je agencija AP.

Vatrogasne službe su uspele da do podneva ugase požar, pošto je zahvatio oko 100 hektara šume, saopštio je odsek regionalne vlade za ruralne poslove.

Jak vetar, koji je stalno menjao pravac, otežavao je gašenje požara tokom noći, a tačne okolnosti pod kojima su nastradala dva vatrogasca još nisu poznate.

Šef odseka za ruralne poslove Semjuel Huares izjavio je da se sumnja da je požar podmetnut, jer je sumnjivo da su četiri požara izbila u istoj oblasti četiri dana uzastopno.

U susednom Portugalu Služba za civilnu zaštitu saopštila je da je danas izbilo 33 požara u severnom delu zemlje, a da su se predsednik i premijer vratili sa odmora da bi posetili operativni komandni centar.

Portugalske vlasti sumnjaju da su mnogi požari podmetnuti, a više od 100 detektiva istražuje te slučajeve.

Policija je uhapsila tri pastira zbog sumnje da su namerno izazvali požar, čime je broj uhapšenih ovog leta povećan na 15.

Vlasti su saopštile da su najviše zabrinuti za požare u nacionalnim parkovima Peneda-Gereš i Sera da Estrela, gde neki požari bukte već skoro tri dana.

Juče je iz Peneda-Gereša evakuisano oko 100 ljudi, pošto su se požari proširili, a prošle sedmice poginula su dva vatrogasca.

Požari su uobičajena pojava u Portugalu tokom leta, a ove godine u pripravnosti je skoro 10.000 vatrogasaca i 56 aviona, naveo je AP.

broj komentara 0 pošalji komentar