Sarkozija kritikuju zbog rasizma

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, zbog naredbe da se širom Francuske hitno sruši oko 300 divljih romskih naselja, našao se na meti kritika opozicije i nevladinih organizacija, zbog kako kažu, rasizma i narušavanja ljudkih prava.

Zbog naredbe da se širom Francuske hitno sruši oko 300 divljih romskih naselja, predsednika Nikolu Sarkozija opozicija i nevladine organizacije kritikuju za rasizam i narušavanje ljudskih prava.

Vlada u Parizu donela je drastičnu odluku, rešena da se obračuna sa kriminalom i uličnim nasiljem. Povod su bili obračuni u dva grada u koje su bili umešani Romi, a procenjuje se da u Francuskoj živi oko pola miliona Roma.

Opozicija kaže da vlada treba da se pozabavi teškim socijalnim i stambenim problemima siromašnih, jer je to pravi uzrok porasta kriminala u Francuskoj.

Do kraja oktobra oko 300 ovakvih naselja, po zamisli Blade, u Francuskoj ne bi trebalo da bude.

Pre nekoliko dana na sastanku u Jelisejskoj palati je zaključeno da su u divljim romskim naseljima uslovi za život nezamislivi, deca se koriste za prosjačenje, a cvetaju prostitucija i kriminal.

Prethodno je 50 Roma sekirama i motikama napalo policijsku stanicu i palilo vozila po ulicama Sen Enjana, a u Grenoblu je jedan Rom, osumnjičen za pljačku kockarnice, poginuo dok je bežao od policije.

Francuska preti deportacijom

"Rome koji su počinili kriminalna dela proterivaćemo u Rumuniju i Bugarsku", rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bris Ortefe.

U Francusku je veliki broj Roma došao iz Rumunije i Bugarske, po prijemu tih država u Evropsku uniju. U Bukureštu i Sofiji odbacuju optužbe iz Pariza da ne čine dovoljno da reše problem Roma, napominjući da je to zajednička odgovornost.

Brisel, međutim, pere ruke i kaže da članice mogu same da odlučuju o proterivanju ilegalno doseljenih Roma.

Romske zajednice ogorčene su što ih niko nije pitao za mišljenje. U Francuskoj žive stotine hiljada Roma starosedelaca, koji imaju državljanstvo, pa kažu da ih sada nepravedno izjednačavaju sa nedavno ilegalno doseljenim rumunskim i bugarskim Romima.

"Francuska se suočava sa velikim problemom rasizma u odnosu na populaciju koja je već u velikoj meri diskriminisana", rekao je Anri Braun, advokat Udruženja francuskih Roma.

Nikola Sarkozi, upamćen i ranije kao izuzetno strog ministar unutrašnjih poslova, opredelio se za ovako oštre mere, jer još nije ispunio predizborno obećanje da će umanjiti stopu kriminala.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 01. avg 2010, 17:20)
anonymous-Bec [neregistrovani]

Ja mislim

Da ce Karla Bruni svojim skorasnjim glumackim honorarom, da resi problem jednog dela Romske populacije. A mogla bi ona i Sarkozi po ugledu na Adjelinu Zoli i Breda Pita, da usvoje nekoliko dece! Jer kada se Sarkozi sutra nebavi vise politikom da ima cime da se zanima.

(nedelja, 01. avg 2010, 14:21)
anonymous [neregistrovani]

dokle ovako po kampovima

nisu svi Romi isti. ima ih po grupama, religijama i dijalektima stotinu.

Ima Roma koji zive kao i sav normalan narod. Imaju svoje kuce, rade, njihova deca idu uskolu, studiraju itd.


Treba im dodeliti stanove i da zive ko i sav normalan narod. Dokle ovako po kampovima? Sarkozi ima pravo da im rusi te domove, stim sto pre da dobiju stanove i traze posao kao i svi narodi.

(nedelja, 01. avg 2010, 13:38)
anonymous [neregistrovani]

no subject

Naravno treba da se rusi, ali prvo francuska da im svima obezbedi stnove i posao pa onda nek rusi. Inace, MMF ne treba da im odobri kredite...
Ili postoje dvostruki arsini

(nedelja, 01. avg 2010, 12:56)
Kinta [neregistrovani]

stalno je pominju

Cemu frka? Ako "majka Indija" ima mesta za milijardu i po,ima i za jos koji milion.

(nedelja, 01. avg 2010, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

romi

naravna stvar da imaju pravo na normalan zivot ali sa tim primitivnim kucicama sto oni rade to namoze da prodje u francuskoj tu je higiena nula i vrlo losa slika oni to rade na svoju ruku bez odobrenja.

(nedelja, 01. avg 2010, 11:54)
anonymous [neregistrovani]

Romi

Roma u svetu ima sasvim dovoljno da bi osnovali svoju drzavu ali ko ce i gde im dati neku malu teritoriju?Mislim da bi se slika o Romima drasticno promenila kada bi je imali i bili svoji na svome.Ali, ako tridesetak miliona Kurda jos uvek nemaju svoju drzavu kako ce je imati Romi? To je stvar za UN. Taj projekat bi bio skup ali na sta se sve ne bacaju stotine milijardi dolara onda i ne bi bilo tako skupo.Oni sami treba da se organizuju mnogo bolje nego do sada.

(nedelja, 01. avg 2010, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

autonomija

dozvoliti im pravo na samoopredeljenje! pa i romi su ljudi, ako su nama oduzeli kosovo neka i francuzi daju deo svoje teritotije za romsku drzavu!!!

(nedelja, 01. avg 2010, 11:06)
dedza [neregistrovani]

ej bre

Podrzavam ideju Sarkozija,ljudi!pa oni napadaju policijsku stanicu,prosjacenje prostitucija kriminal i ko zna sta sve jos pa ima li tome kraja?Zna drzava Francuska sta radi ne plasim se ja za njih...(nedelja, 01. avg 2010, 10:58)
anonymous [neregistrovani]

Tipicno

za evropsku politiku: "Brigo moja predji na drugoga"....

(nedelja, 01. avg 2010, 10:41)
anonymous [neregistrovani]

evropa??

tacnoje da u clanice i bugarska i rumunija samo sto u skladu eu nemaju svi ista prava. drzavljani rumunije bugarske poljske slovenije i ostalih zadnje primljenih u eu moraju da dokazu od cega zive da bi ostali na tlu francuske nemacke italije engleske spanije i ostalih velikih