Finansijska afera trese Francusku

Finansijski skandal zbog utaje poreza potresa Pariz. Supruga francuskog ministra rada Florans Vert savetovala naslednicu "Loreala" Lilijan Betankur da prebaci novac iz Švajcarske u neki "poreski raj", radi izbegavanja plaćanja poreza.

Skandal zbog utaje poreza trese francusku prestonicu i vladu Nikole Sarkozija. U glavnim ulogama su najbogatija Evropljanka, naslednica "Loreala" Lilijan Betankur i supruga francuskog ministra rada, koja je i njena glavna finansijska savetnica.

U medije je procurila informacija da finansijske knjige milijarderke nisu vođene na sasvim legalan način, zbog, kako se sumnja, izbegavanja plaćanja poreza.

Afera o kojoj bruji Francuska izbila je nakon što je batler vlasnice "Loreala" medijima dostavio snimke poverljivih razgovora milijarderke sa finansijskom savetnicom, Florans Vert, suprugom ministra rada i jednog od glavnih boraca za poresku disciplinu, Erika Verta.

Vlasnici kozmetičkog giganta preporučila je da novac sa računa u Švajcarskoj prebaci u Hongkong, Singapur ili Urugvaj, jer su se francuska i švajcarska vlada dogovorile da ukinu bankarske tajne.

Ministar rada sve demantuje. Podržavaju ga predsednik i premijer, koji tvrde da je reč o podmetanju opozicije.

"Pitate me da li i dalje verujem ministru Eriku Vertu? Da, u potpunosti! Ako me sutra ponovo to budete pitali, dobićete isti odgovor", kaže predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Ministar rada kaže da će njegova supruga prestati da radi za Betankurovu, ali da ta odluka nema nikakve veze sa skandalom oko utaje poreza.

Opozicija, pak, traži pokretanje krivične istrage i ostavku ministra, tvrdeći da je sukob interesa više nego očigledan.

"Vlada je sve slabija zbog priča i skandala u koje su umešani ljudi koji u njeno ime sprovode reforme", kaže Fransoa Bajru, lider Demokratskog pokreta.

Osamdesetsedmogogodišnja Lilijan Betankur, 17. je na Forbsovoj listi milijardera, sa bogatstvom od 20 milijardi dolara. Javno je obećala da će prijaviti svu imovinu u inostranstvu i da će sarađivati sa francuskim poreskim vlastima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво