Erupcije vulkana u Južnoj Americi

Dva vulkana, u Ekvadoru i Gvatemali, izbacuju pepeo i lavu. Evakuisane hiljade ljudi, više nestalo, a poginuo jedan televizijski novinar. Zbog stubova dima izmenjene trase putničkih aviona.

U Ekvadoru je u toku erupcija vulkana Tungurahua (Vatreno grlo), oko 130 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kita, a tlo potresaju bučne eksplozije, javljaju agencije.

 

Iz okoline vulkana, visokog pet kilometara, evakuiše se stanovništvo. Vladini zvaničnicu su objavili da je evakuisano 75 porodica, ali da su mnoge samoinicijativno napustile ugroženo područje.

Ekvadorska uprava za vazduhoplovstvo promenila je pravce leta više putničkih aviona, kako bi izbegli da ulete u stub pepela i dima, koji je, kako je izjavio predstavnik ekvadorskog instituta za geofiziku, visok oko 10 kilometara.

Vulkan Tungurahua je 1999. proglašen za aktivan i imao je snažne erupcije pre dve godine. Jedan je od osam aktivnih vulkana u Ekvadoru.

Hiljade Gvatemalaca je evakuisano u petak posle snažne eksplozije vulkana Pacau, u kojoj su poginule dve osobe, troje dece se vode ko nestalo, a povređeno je 50 osoba.

U tri pokrajine proglašena je prirodna katastrofa, a na konferenciji za novinare predsednik Gvatemala Alvaro Colom je rekao da je poginuo jedan televizijski novinar, koji je izveštavao o erupciji. Novinar je stradao od komada stena koje je iznenada izbacio vulkan.

Gvatemalski vulkan Pacaya počeo je da izbacuje lavu i pepeo, i kamenje, pre nekoliko dana. Velika količina pepela prekrila je okolinu vulkana, ali i ulice glavnog grada, prisilivši vlasti da zatvore međunarodni aerodrom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво