Sprečena gej parada u Bratislavi

Osujećen treći pokušaj organizovanja gej parade u slovačkoj prestonici, nakon što su učesnike parade ljubavi napali pripadnici neonacista i ultranacionalista. Uhapšene četiri osobe.

Prva gej parada u Slovačkoj nije uspela da krene iz centra Bratislave, pošto je učesnike parade ljubavi napalo oko 100 neonacista i ultranacionalista.

Uprkos intervenciji policije, protivnici gej parade zasuli su kamenicama i okupljene aktiviste nevladinih organizacija i evropske poslanike.

Masu od oko 500 učesnika parade, ekstremisti su zasuli i uvredljivim lecima, sa porukom ,,Danas homoseksualac, sutra pedofil".

Uhapšene su četiri osobe. To je treći pokušaj homoseksualaca u Slovačkoj da paradiraju ulicama prestonice.

Neuspešnu gej paradu obezbeđivalo je 200 policajaca sa posebno obučenim psima a situaciju je iz vazduha pratio i policijski helikopter.

Povređenih je bilo i na strani učesnika gej parade, pošto su ekstremisti još na početku napali i prebili dvojicu mladića koji su sa zastavom u bojama duge, simbolom gej parade i marševa za toleranciju a protiv diskriminacije u svetu, ušli na Hvezdoslavov trg.

Prvu slovačku gej paradu podržale su nevladine organizacije na čelu sa Amnesti internešenelom, 16 ambasada evropskih zemalja i predstavništvo Evropske komisije u Slovačkoj.

Osudili su je hrišćanske organizacije na čelu sa Udruženjem za zaštitu porodice i Slotini nacionalisti koji spremaju parlamentu u novom sazivu posle izbora 12. juna predlog izmena Ustava tako da u njemu bude ubuduće precizirano da brak i porodica mogu da budu isključivo veza žene i muškarca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара