Vojska kontroliše Bangkok

Nakon višednevnih krvavih sukoba, vojska preuzela kontrolu na ulicama tajlandske prestonice. Uveden policijski čas, a vlasti upozorile da će na svaki budući akt nasilja odgovoriti vatrom. Vođe protesta se predale. Šest žrtava današnjih sukoba.

U Bangkoku i 23 tajlandske provincije uveden je policijski čas posle vojne akcije u tajlandskoj prestonici, u kojoj su izbačene opozicione "crvene košulje" iz njihovog uporišta u centru grada, saopšio je vladin centar za bezbednost.

Policijski čas stupio je na snagu u 20 časova po lokalnom vremenu i trajaće do 6 časova ujutru. Na sve one koji budu nastavili sa nasiljem, policija će otvoriti vatru, upozoravaju organi reda.

Tajlandske snage bezbednosti saopštile su da su okončale ofanzivu u centru Bangkoka, da je situacija pod kontrolom i da se sedam lidera demonstranata, takozvanih "crvenokošuljaša", predalo vlastima. Međutim, nasilje na ulicama tajlandske prestonice se nastavilo.

Samo nekoliko sati pošto je vojska okončala akciju "čišćenja" kvarta u centru grada, zapaljeno je dvadesetak zgrada, uključujući berzu, banke i tržne centre i prostorije jedne televizijske stanice u kojima je zarobljeno 100 ljudi, saopštili su vatrogasci. Delovi grada su ostali bez struje.

"Jutros smo izvršili pritisak na antivladine demonstrante, što je dovelo do toga da njihovi lideri, terorističke vođe, okončaju protest i predaju se. Situacija je pod kontrolom'', rekao je portparol vojske Sansern Kevkamnerd.

"Tajlandska vlada želi da obavesti javnost da je bezbednosna operacija uspešno završena. Snage sigurnosti mogu da kontrolišu celu oblast. Cilj operacija je obezbeđivanje sigurnosti za sve stanovnike Bangkoka'', izjavio je portparol vlade Panitan Vatanajagorn.

Sedam lidera demonstranata, koje je portparol vojske nazvao "terorističkim vođama", predalo se policiji, posle ofanzive oružanih snaga. Vođe "crvenih košulja" pozvale sz svoje pristalice da obustave proteste.

Kako je saopštila služba spasavanja grada, u akciji vojske koja je trajala devet sati, poginulo je šest osoba, a 58 ih je povređeno. Među šestoro mrtvih je i jedan italijanski fotoreporter, koji je od pogotka u stomak umro u bolnici. Povređeno je najmanje još dva novinara, jedan Holanđanin i jedan Kanađanin.

Sa druge strane, u gradu Udon Tani, oko 560 kilometara severoistočno od Bangkoka, antivladini demonstranti su zauzeli zgradu gradske uprave i zapalili jednu zgradu, saopštio je lokalni policijski zvaničnik, a incident je usledio pošto je vojska preduzela ofanzivu protiv demonstranata u centru Bangkoka.

"Crvene košulje" protestuju od sredine marta, tražeći ostavku premijera Abisita Vedžadžive, raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво