Nema pregovora sa "crvenokošuljašima"

Odbijen predlog tajlandske opozicije da se pregovorima dođe do okončanja devetonedeljne političke krize i stravičnih nemira na ulicama Bangkoka. Vlast pozvala demonstrante da se raziđu.

Tajlandska vlada je odbacila predlog opozicije da se pregovorima dođe do mira i okončanja devetonedeljne političke krize i nemira, u kojima je poginulo 67, a ranjeno 284 ljudi.

"Vlada će da pregovara samo kada se protest okonča", rekao je portparol premijera Satit Vongnontej u izjavi za nacinalnu televiziju pozivajući demonstrante da se raziđu.

Prethodno je jedan od lidera demonstranata, takozvanih "crvenokošuljaša", saopštio da su spremni da pregovaraju sa Vladom Abhisita Vedžadžive, kako bi se sprečile nove žrtve.

Tajlandski vladini zvaničnici kritikovali su ideju grupe od 64 senatora Gornjeg doma parlamenta, da posreduju u mirovnim pregovorima.

Pošto je vlada odbila predlog "crvenokošuljaša", nemiri su se razbuktali u distriktu Din Daeng, saverno od tržnog centra u Bangkoku koji je već šest nedelja okupiran demonstrantima.

Opozicija traži da se zbaci premijer Abhisita Vedžadžive koga optužuju za podrivanje demokratije u zemlji.

Nekoliko hiljada demonstanata, koji podržavaju bivšeg premijera Taksina Šinavatru i dalje su na barikadama u najužem centru prestonice gde se nalaze moderni tržni centar, hotel i diplomatska četvrt i odbijaju da se raziđu, iako izgledaju vidno iscrpljeni.

"Naravno da hoću da idem kući, ali ja prvo želim demokratiju", rekao je jedan pedesetogodšnji demonstrant iz centralnotajlandske provincije Lopburi i dodao da će radije ostati i ponosno umreti boreći se, nego umreti u selu kada ostari.

S druge strane, portparol tajlandske vojske Sansern Kaevkamnerd navodi da "teroristi pokušavaju da izazovu nevolje metodom slučajnog ubistva".

"Grupa snajperista obučenih u vojne uniforme, skriveni od 24. do 27. sprata zgrada, puca nasumično na ljude, za šta se baca krivica na vojnike", rekao je u izjavi za televiziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво