Prva sednica nove britanske vlade

U Dauning stritu 10 u Londonu održana prva sednica nove koalicione britanske vlade, kojom je predsedavao premijer Dejvid Kameron. Novi kabinet ima 18 ministara iz redova konzervativaca i pet iz redova liberaldemokrata.

Prva sednica nove koalicione britanske vlade održana je danas i na njoj su se za istim stolom u kabinetu po prvi put našli predstavnici dojučerašnjih rivalskih stranaka.

Sednicom u Dauning stritu 10 predsedavao je premijer Dejvid Kameron, lider konzervativaca, dok je njegov zamenik, lider liberaldemokrata Nik Kleg, sedeo preko puta, javio je AP.

Većina ministara izašla je sa sednice sa osmehom na licu, navela je američka agencija.

Novi kabinet ima 18 ministara iz redova konzervativaca i pet iz redova liberaldemokrata.

"Sednica je prošla veoma dobro. Bio sam oduševljen atmosferom partnerstva i zajedničkog cilja", rekao je ministar obrazovanja Majkl Gouv.

"Bilo je kao da godinama radimo zajedno", dodao je ministar za rad i penzije Jejn Dankan Smit istakavši da je sada glavni zadatak vlade da se oporavi ekonomija.

Posle neuspeha konzervativaca i laburista, koji se tradicionalno smenjuju na vlasti, da osvoje većinu u parlamentu na izborima 6. maja, Konzervativna i Liberaldemokratska stranka su formirale prvu koalicionu vladu u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata.

Konzervativci su osvojili 306 mesta u Donjem domu parlamenta, Laburistička stranka 259 mesta a liberaldemokrate 57 mesta.

Desno orijentisani konzervativci i Liberaldemokrate, stranka levog centra, postigli su politički dogovor u kome su obe strane učinile izvesne uspehe.

Liberaldemokrate će dobiti mogućnost za izbornu reformu koju već dugo zagovaraju, dok će konzervativci imati kontrolu nad nekim od ključnih pitanja iz njihove platforme, uključujući godišnje ograničenje priliva imigranata i smanjenje javne potrošnje kako bi se smanjio ogromni deficit koji opterećuje zemlju.

Laburistička stranka koja se našla u opoziciji prvi put posle 13 godina u narednom periodu će birati i novog lidera budući da je bivši premijer Gordon Braun podneo ostavku na to mesto predsednika stranke.

Do sada je samo bivši ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband najavio da će se kandidovati za to mesto.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво