Nova politička era u Britaniji

Prva britanska koaliciona vlada od 1945. godine najava nove političke ere na Ostrvu. Jedan od glavnih zadataka nove vlasti biće smanjenje rekordnog budžetskog deficita.

Velika Britanija od danas ulazi u novu političku eru jer je prvi put od Drugog svetskog rata dobila koalicionu vladu koju će činiti predstavnici Konzervativne i Liberalno-demokratske partije, ocenjuju analitičari.

Nova britanska vlada nagovestila je da će jedan od glavnih zadataka biti smanjenje rekordnog budžetskog deficita države od 236 milijardi dolara.

Četrdesettrogodišnji Dejvid Kameron, lider Konzervativne stranke, koja je pobedila na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima, postao je novi britanski premijer pošto je sinoć prihvatio predlog kraljice Elizabete druge da formira novu vladu.

Nik Kleg, lider treće po veličini britanske partije, Liberalno-demokratske stranke, biće zamenik premijera u novoj koalicionoj vladi Velike Britanije, dok će četvorici poslanika iz redova njegove stranke biti poverena mesta u novom kabinetu.

Kameron i Kleg su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Dauning stritu izjavili da je njihovo partnerstvo zasnovano na zajedničkom cilju da koalicija dve partije ispuni pun petogodišnji mandat.

Kameron je rekao da su "formiranjem koalicione umesto manjinske vlade dve stranke izabrale teži ali daleko isplativiji put", uz ocenu da je reč o "istorijskoj i seizmičkoj promeni" u britanskoj politici.

"Imamo zajednički cilj i zajedničku rešenost da se izborimo sa izazovima sa kojima se naša država suočava, da očuvamo nacionalnu bezbednost i podržimo naše vojnike van zemlje, rešimo dužničku krizu, obnovimo uzdrmani politički sistem i izgradimo snažnije društvo", rekao je Kameron.

Senku na "zajedništvo" dvojice lidera bacilo je, međutim, par neprijatnih trenutaka, uključujući pitanje novinara o šali koju je Kameron napravio pre nekoliko godina, naveo je AP.

Pošto ga je novinar podsetio da je jednom prilikom na pitanje "Koja je vaša omiljena šala?" odgovorio "Nik Kleg", Kameron je napravio grimasu, dok ga je Kleg upitao "Jesi li zaista to rekao?" da bi se zatim pretvarao kao da će sići sa podijuma.

"Svima nama mogu da se prebacuju stvari koje smo izgovorili", rekao je Kameron.

Sastav budućeg kabineta

U Londonu je potvrđeno da će bivši zamenik lidera Konzervativne stranke Vilijem Hejg biti novi ministar spoljnih poslova, dok će bivši ministar finansija Ken Klark voditi ministarstvo pravosuđa, preneo je Rojters.

Na čelu ministarstva finansija naći će se visoki zvaničnik Konzervativne stranke Džordž Ozborn, dok će konzervativci Liam Foks i Tereza Mej biti novi ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

Liberalni demokrata Vins Kejbl, bivši ekonomista, imaće glavnu ulogu u nadgledanju bankarskog i poslovnog sektora.

Širi sastav Liberalno-demokratske stranke odobrio je u utorak uveče koalicioni sporazum sa Kameronovim konzervativcima.

Konzervativci su prihvatili zahtev liberalnih demokrata da se uvede fiksni mandat parlamenta u trajanju od pet godina, dok su liberalne demokrate pristale da se uvede ograničenje broja useljenika iz zemalja van Evropske unije, preneo je Bi-Bi-Si.

Klegova stranka pristala je i na ubrzani proces smanjenja velikog budžetskog deficita što podrazumeva i uštede u javnim službama u iznosu od šest milijardi funti tokom ove godine.

Kameron pozvao Sarkozija u posetu 

Američki predsednik Barak Obama, koji je prvi sinoć čestitao Kameronu imenovanje na mesto premijera, podvukao je da Britanija za SAD predstavlja najvažnijeg partnera. Obama je pozvao Kamerona da na leto poseti Vašington. 

Zanimljivo da su i Kameron i Kleg više puta izjavljivali da je Britanija, u prethodnih 13 godina vladavine laburista, u spoljnoj politici bila previše vezana za SAD.

Kameron je već pozvao prvog stranog zvaničnika u posetu Velikoj Britaniji. To je francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji će posetiti London 18. juna, što je potvrđeno i iz Sarkozijevog kabineta.

Analitičari ocenjuju i da bi odnos prema evropskim partnerima među članovima koalicione vlade mogao da bude problematično pitanje, jer su konzervativci tradicionalno uzdržani prema EU. Kleg, koji je bio i poslanik Evropskog parlamenta, s druge je strane vrlo naklonjen Evropi.

Kod poraženih laburista, nakon sinoćnje ostavke premijera Gordona Brauna, doći će do pregrupisavanja snaga. Sada je stranci potreban nov lider, a kao glavni kandidat pominje se bivši ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband.

Do imenovanja novog lidera stranku će privremeno voditi Braunova zamenica Herijet Herman.

Vest o formiranju nove vlade u Velikoj Britaniji nije bitnije uticala danas na kretanja na Londonskoj berzi. Vrednost funte skočila je za jedan američki cent u odnosu na juče i iznosila je 1,49 dolara, dok je indeks FTSE 100 ostao nepromenjen u odnosu na juče.

Kameron je rekao da nijedna vlada u današnje vreme nije bila ostavljena sa tako užasnim ekonomskim nasleđem" i dodao da su koalicioni partneri svesni da im "predstoje teške odluke".

Guverner Engleske banke Mervin King izjavio je da je "dogovor između konzervativaca i liberalnih demokrata veoma značajan za smanjenje deficita i preduzimanje novih aktivnosti (na tržištu)".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи