Kameron novi britanski premijer

Lider konzervativaca Dejvid Kameron prihvatio ponudu kraljice Elizabete II da bude novi premijer Velike Britanije. Kraljica prethodno prihvatila ostavku koje je na tu funkciju podneo Gordon Braun.

Lider konzervativaca Dejvid Kameron, čija je partija osvojila najviše glasova na nedavnim izborima u Velikoj Britaniji, prihvatio je ponudu Kraljice Elizabete II da formira novu vladu.

U kratkom obraćanju novinarima ispred sedišta vlade u Dauning stitu 10, Kameron je rekao da namerava da formira "pravilnu i punu koaliciju" sa liberalima, što bi omogućilo da se obezbedi "jaka i stabilna vlada".

Prethodno je britanskom suverenu dosadašnji premijer Gordon Braun podneo ostavku i rekao da njegova juče najavljena ostavka na funkciju lidera Laburističke stranke, koja je na vlasti bila 13 godina, stupa odmah na snagu.

Gordon Braun je obraćajući se novinarima pred odlazak u Bakingemsku palatu rekao da će kao svog naslednika na mestu premijera Velike Britanije predložiti Dejvida Kamerona, čija je stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim 6. maja.

Na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima pobedili su konzervativci, laburisti su bili na drugom mestu, a daleko iza ove dve stranke trećeplasirani bili su liberali.

Kako nijedna od tri stranke nije dobila ubedljivu većinu, neophodna je koalicikona vlada. I laburisti i konzervativci trudili su se da pridobiju podršku liberala, u čemu su izgleda uspeli konzervativci.

Biografija Dejvida Kamerona 

Dejvid Kameron (43) je najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina, i nekoliko meseci je mlađi nego što je bio Toni Bler kad je na tu funkciju izabran 1997. godine.

Školovao se u najelitnijim britanskim univerzitetima Itonu i Oksfordu gde je među najboljlima u klasi diplomirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju.

Posle diplomiranja odmah je počeo da radi za Konzervativnu partiju a u parlament je ušao 2001. godine. Na čelo partije izabran je decembra 2005. godine.

Otac je dvoje dece a treće dete očekuju u septembru. Najstariji sin Ajvan mu je preminuo prošle godine u šestoj godini.

Supruga Samanta, aristokratskog porekla, stekla je naklonost britanske štampe koja joj je dala nadimak "Sam Kam".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи