Jajima brane Krim

Ukrajinski parlament ratifikovao sporazum o produženju boravka ruske flote na Krimu do 2042. godine. Opozicija zbog sporazuma gađala predsednika parlamenta jajima.

Ukrajinski parlament ratifikovao je sporazum o produženju boravka ruske flote na Krimu, uprkos hiljadama demonstranata koji su protestovali ispred zgrade skupštine.

Protivnici sporazuma gađali su jajima predsednika parlamenta Volodimira Litvina, pa je bio primoran da otvori kišobran kako bi se zaštitio, a u salu u kojoj su poslanici zasedali ubacili su dimne bombe, javio je Rojters.

Sporazum je najpre ratifikovala ukrajinska Vrhovna rada, sa 236 glasova "za" od 450 poslanika, uz oštro protivljenje opozicije koja je pokušala da spreči održavanje današnje sednice parlamenta.

U ruskoj Državnoj Dumi za ratifikaciju sporazuma glasalo je 410 od 439 prisutnih poslanika.

Predsednici Ukrajine i Rusije, Viktor Janukovič i Dmitrij Medvedev, dogovorili su se prošle sedmice da ruska crnomorska flota produži iznajmljivanje baze na Krimu i posle 2017. godine, kada istekne sadašnji sporazum.

Prema novom sporazumu, ruska flota u Sevastopolju moći će da ostane do 2042. godine, uz mogućnost ponovnog produženja ugovora, podsetio je Itar-Tas.

Janukovič je u februaru stupio na vlast, a njegov prethodnik Viktor Juščenko nazivao je prisustvo ruske flote na ukrajinskom tlu neprijateljskim i zalagao se da ona napusti zemlju.

Timošenko: Sporazum "izdajnički"

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko obećala je da će taj sporazum poništiti kad dođe na vlast jer ga je ukrajinski parlament ratifikovao "izdajnički".

"Mi ćemo ga poništiti čim dođemo na vlast. Odluka Vrhovne rade je sramotna kao i sam sporazum. To je izdaja nacionalnih interesa", rekla je Timošenkova.

Predsednik Komiteta za odbranu Državne Dume Viktor Zavarzin rekao je da je produžavanje boravka ruske flote u Sevastoplju potvrdilo spremnost novog ukrajinskog rukovodstva da bilateralne odnose podigne na novi, kvalitetniji nivo.

Pored toga, naveo je, Ukrajini su date dodatne finansijske pogodnosti, odnosno jeftiniji gas što je za nju u uslovima loše ekonomske situacije veoma važno.

Ruski i ukrajinski medije su ranije prenosili da je predsednik Rusije Medvedev obećao da će na svakih 1.000 kubnih metara gasa Ukrajina dobiti 100 dolara popusta, sve dok cena ne padne ispod 330 dolara.

Ruska flota ima bazu u Sevastopolju još od doba vladavine Katarine Velike, u 18. veku.

Ruski kontingent u toj bazi ima oko 16.200 pripadnika, raketnu krstaricu, razarač i oko 40 drugih plovila, uključujući podmornice.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво