Vulkanski pepeo ponovo nad Skandinavijom

Novi oblak vulkanskog pepela stigao do Skandinavije, pa je vazdušni prostor iznad delova Norveške, Švedske i Finske ponovo zatvoren. Avio-saobraćaj u ostalim delovima Evrope noramlizovan.

Vazdušni prostor iznad delova Norveške, Švedske i Finske ponovo je zatvoren. Vlasti su saopštile da je novi oblak vulkanskog pepela, usled snažnog vetra, stigao do Skandinavije.

Evropska agencija za avio-saobraćaj Evrokontrol prethodno je prenela očekivanje da će vazdušni saobraćaj iznad Evrope biti potpuno normalizovan, jer su u većini zemalja vazduhoplovne kompanije uspostavile skoro potpuni red letenja.

Velika Britanija obustavila je letove borbenih mlaznih aviona tipa "tajfun" kako bi obavila testove bezbednosti, pošto je u motorima nekoliko tih aviona pronađen pepeo.

Britanska nacionalna služba za avio-saobraćaj saopštila je da ova odluka neće uticati na civilni vazdušni saobraćaj.

Zvaničnici američkih vazduhoplovnih snaga, upozorili su da bi njihov najveći ogranak borbenih aviona u Evropi mogao da pretrpi dugoročnu štetu, ako pepeo iz islandskog vulkana nastavi da zagađuje atmosferu.

Ratno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država poslalo je u prethodna dva dana desetak borbenih aviona F-15 na probni let, ali su saopštili da nije prikupljeno dovoljno podataka za povratak na uobičajeni režim operacija, uprkos tome što je zabrana za civilne letove ukinuta.

Evropska agencija za avio-saobraćaj, Evrokontrol saopštila je, da će u toku dana biti obavljeno od 28.000 do 29.000 letova, što predstavlja uobičajen broj letova za Evropu.

Avio-kompanije uvode dodatne letove i angažuju veće avione, kako bi prevezle mnoge putnike koji su zbog obustave letova već nekoliko dana proveli na aerodromima.

Naučnici iz islandske meteorološke službe saopštili su da vulkan ispod glečera Ejafjalajokul, koji je proradio 14. aprila posle 200 godina, izbacuje manje pepela, ali da je i dalje "prilično aktivan".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво