Normalizacija avionskog saobraćaja

Avio-saobraćaj u Evropi gotovo potpuno je normalizovan. Samo nekoliko aerodroma u Švedskoj i Norveškoj i dalje je zatvoreno zbog oblaka pepela i dima.

Vazdušni saobraćaj iznad Evrope gotovo je potpuno normalizovan. U međuvremenu, erupcija vulkana na Islandu još traje, ali stručnjaci kažu da vulkan izbacuje manje pepela u atmosferu i da se oblak prašine spustio na visinu ispod 20.000 stopa.

Pravac kretanja oblaka vulkanskog pepela sa pažnjom se prati i u domaćim turističkim agencijama jer se približavaju prvomajski praznici, kada putnici iz Srbije rado odlaze avionom u neku evropsku prestonicu.

Ove godine, ipak, mnogo se više prodaju autobuski nego avioaranžmani. Od stotinu prodatih putovanja, devedeset je autobuskih.

"Osim sada ovih elementarnih nepogoda kao što je vulkanski dim, pretpostavljamo da su razlog tome visoke cene aerodromskih taksi i česti štrajkovi u aviosaobraćaju", kaže Marijana Jerinić iz Filip travela.

Iako seizmiolozi ne očekuju nove snažne erupcije, domaći agenti ipak pripremaju odstupnicu.

"U slučaju da se vulkanska aktivnost nastavi, mi smo uveli dodatne polaske autobusom za prvi maj, tako da neće biti problema ako dođe do otkazivanja letova", ocenjuje Maja Vukić iz Džoli travela.

U agencijama kažu da će ovog prvog maja, najveći broj turisti iz Srbije, otputovati u Beč, Prag i Veneciju. Za nekada, popularno prvomajsko odredište, Atinu, vlada malo interesovanje.

I dalje je, međutim, zatvoreno više aerodroma u Švedskoj i Norveškoj. Aerodromi na jugu i severu Švedske, uključući Geteborg i Malme, noćas su zatvoreni za saobraćaj, a norveške vlasti zatvorile su vazduhoplovne luke u Bergenu i Stavangeru.

Danska je najavila da se vazdušni saobraćaj u zemlji danas vraća u normalu, ukidanjem svih zabrana letova.

Saobraćaj na pariskom aerodromu Šarl de Gol od jutros normalizovan, osim na letovima za London. Avioni kompanije "Er Frans" na dugim linijama normalno lete.

Nemački avio-prevoznik "Lufthanza" najavio je da će od danas leteti punim kapacitetom i da planira oko 1.800 letova, posle jučerašnjih 700.

Australijski avio-prevoznik Kvantas je zbog novog oblaka vulkanske prašine bio primoran da otkaže jedan let iz Londona i da odloži drugi na 11 sati, što je razbesnelo putnike, javio je Bi-Bi-Si.

Obnovljeni transatlantski letovi

Evrokontrol je saopštio da je juče obavljeno 80 odsto redovnih letova, odnosno oko 22.500 letova, podsetile su agencije. Na najprometnijem evropskom aerodromu, londonskom "Hitrou", juče je obnovljeno 90 odsto redovnih letova i privremeno su dozvoljena noćna sletanja.

Transatlantski letovi, takođe, su vraćeni na uobičajen nivo. Juče je u Evropu sletelo 338 aviona.

Aerodromi od juče uglavnom normalno rade u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Letoniji, Luksemburgu, Moldaviji, Crnoj Gori, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Rusiji.

Desetine hiljada putnika je, međutim, i dalje zaglavljeno na aerodromima i po hotelima širom sveta. Avioprevoznici tvrde da su u poslednjih sedam dana izgubili oko 1,7 milijardi dolara i najavljuju da će tražiti odštetu od vlada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво