Postepeno uspostavljanje aviosaobraćaja

Evropski ministri saobraćaja dogovorili su se u Briselu da "postepeno i koordinisano" počnu da otvaraju vazdušni prostor u zonama u kojima je manja opasnost od vulkanskog pepela sa Islanda.

Ministri saobraćaja Evropske unije dogovorili su se da se od sutra počne sa "postepenim i koordinisanim" uspostavljanjem aviosaobraćaja u delu vazdušnog prostora, rekao je španski ministar saobraćaja Hose Blanko.

Od sutra ujutru u 8 časova, evropski vazdušni prostor biće podeljen na tri zone letenja - zonu visokog rizika gde spadaju lsland i Zapadna Evropa. Druga je zona umerenog rizika, a zona slobodnog letenja obuhvata jug Starog kontinenta, gde će se naći i Srbija.

Dogovor je postignut na video konferenciji na kojoj su evropski ministri saobraćaja razgovarali o krizi nastaloj u aviosaobraćaju zbog širenja oblaka vulkanskog pepela sa Islanda.

"Mi smo jasno rekli da je bezbednost naš apsolutni prioritet i briga za bezbednost će diktirati odluke koje će se donositi narednih dana", rekao je španski ministar.

U saopštenju izdatom u Briselu posle sastanka Evropski komesar za transport Sim Kalas rekao je da je danas napravljen pravi pomak.

"Od sutra ujutro trebalo bi postepeno više aviona da počnu da lete. Ovo su dobre vesti za evropske putnike zarobljene na aerodromima, i dobra vest za avioindustiju i druge sektore ekonomije koji su teško pogođeni ovom krizom", rekao je Kalas u saopštenju EU.

Dnevni gubici aviokompanija dostižu 250 miliona dolara. Moramo da reagujemo brzo i da nam bezbednost ostane prioritet", kaže direktor "IATA" Đovani Bizinjani.

Odsustvo vulkanskog pepela iznad dela evropske teritorije - ne znači da letovi mogu da počnu, upozorava agencija za aviosaobraćaj Eurokontrol.

Kalas je naglasio da su se ministri saobraćaja EU jednoglasno dogovorili na osnovu predloga nacionalnih vlasti i stručnjaka Eropske agencije za kontrolu letova "Eurokontrola" da pojačaju evropsku koordinaciju i procenu rizika u vazdušnom prostoru.

Kalas je naglasio da su današnji razgovori bili koncentrisani na bezbednosna pitanja i bolju koordinaciju upravljanja vazdušnim prostorom.

On je dodao da još puno toga ostaje da se uradi, da Evropska komisija radi na više frontova da odgovori na ovu krizu - bezbednosnom pitanju, njenim ekonomskim posledicama i pravima putnika.

Najavio je da se Španija kao predsedavajuća EU složila da se održi još jedan sastanak na kome će se razmatrati ekonomski efekat krize.

Takođe će se raditi na tome da se putnicima olakša vraćanje kućama različitim prevoznim sredstvima kad nije moguće da se vrate avionom, i da će zemlje između sebe usklađivati te mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво