Postepeno otvaranje aerodroma

Aerodromi u mnogim evropskim zemljama počeli su danas posle podne da se postepeno otvaraju, pošto su nekoliko dana bili zatvoreni zbog erupcije vulkana na Islandu, što je ugrozilo sigurnost leta.

Nemačke i francuske vazduhoplovne vlasti otvorile su danas nekoliko aerodroma u više gradova, koji su bili zatvoreni zbog ogromnog oblaka vulkanskog pepela koji se podigao u atmosferu posle erupcije vulkana na Islandu, blokiravši avionski saobraćaj u većem delu Evrope

U Nemačkoj je otvoren aerodrom u Frankfurtu i obližnji manji u Hanu za letove koji se obavljaju ka severu. Otvoreno je još šest aerodroma, i to dva u Berlinu, Erfurtu, Hamburgu, Lajpcigu i Hanoveru, za letove ka istoku, preneo je Rojters.

U Francuskoj su otvoreni aerodromi u Bordou, Nici, i Marseju. Takođe su otvoreni aerodromi u Tuluzi, Monpeljeu, Pou, Tarbu, Bijaricu i Perpinjanu.  Većina drugih francuskih aerodroma, uključujući i aerodrome u Parizu zatvoreni su do ponedeljka ujutro.

Norveška je otvorila deo svog vazdušnog prostora na jugu zemlje do Bergena i mogla bi tokom večeri da otvori ceo južni deo zemlje, uključujući Oslo, saopštile su norveške vlasti. Ranije tokom dana Norveška je otvorila svoj vazdušni prostor na severu zemlje između
Kristiansunda i Finmarka.

Norveška je kao prva zemlja u Evropi, zbog erupcije vulkana na Islandu, počela da zatvara svoj vazdušni prostor u sredu uveče.

Austrija je najavila da će ponovo otvoriti svoj vazdušni prostor sutra od 16.00 časova, pod određenim uslovima. Svi letovi u Austriji prekinuti su u petak uveče.

Hrvatska otvorila aerodrome

U Hrvatskoj su tokom poslepodneva otvoreni svi aerodromi, osim osiječkog, koji su bili blokirani zbog oblaka s vulkanskom prašinom, saopšteno je iz hrvatske kontrole vazdušne plovidbe.

Procenjuje se da je zbog otkazanih letova državni prevoznik "Kroacija erlajnz" juče izgubila pola miliona evra jer je uspela odraditi tek dva leta, dok je oko 5.000 ljudi ostalo na zemlji.

Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja "Evrokontrol" saopštila je ranije da se situacija u evropskom avionskom saobraćaju danas pogoršala i da se očekuje da će biti obavljeno samo 4.000 letova, što je za 20.000 manje u odnosu na uobičajen broj.

Agencija je podsetila da je juče obavljeno 4.886 letova, dodajući da je širom Evrope od četvrtka otkazano 63.000 letova.

Službe za kontrolu aviosaobraćaja nisu operativne u većini evropskih zemalja, ali letovi se ipak obavljaju u južnim delovima Evrope, uključujući delove Španije, Portugalije, južnog Balkana, juga Italije, Bugarske, Grčke i Turske.

Erupcija islandskog vulkana ispod glečera Ejafjalajokul dogodila se u sredu, posle skoro 200 godina mirovanja, zbog koje je došlo do izbacivanja ogromne količine pepela u atmosferu.

EU očekuje 50 posto letova

Špansko predsedništvo Evropske unije saopštilo je da bi 50 odsto letova, koji su obustavljeni zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu, moglo da bude obnovljeno u ponedeljak.

I komesar EU za saobraćaj Sim Kalas rekao je da se nada da će 50 odsto evropskog vazdušnog prostora od ponedeljka biti bezbedno za saobraćaj.

U Mađarskoj će odluka o zatvaranju vazdušnog prostora ostati na snazi do ponedeljka u podne, saopštila je nacionalna avioslužba.

Vazdušni prostor u Austriji biće zatvoren za letove do ponedeljka u 6 sati, u Rumuniji do 11, u Českoj do 12, u Danskoj, Estoniji i Irskoj do 14 sati, a u Finskoj do 16 sati.

Kako je prenela agencija Rojters, šest aerodroma u Poljskoj, 17 u Španiji, aerodrom Borispol u prestonici Ukrajine Kijevu i svi aerodromi u Turskoj i Rusiji sada su otvoreni.

Aerodromi u francuskim gradovima Bordou, Marseju, Nici i Tuluzu biće otvoreni u ponedeljak do 15 sati, a i u Italiji, kao i Nemačkoj, očekuje se da vazdušne luke budu otvorene u ponedeljak.

Velika Britanija je, iako je najavila otvaranje vazdušnog prostora za danas do 8 sati ujutro, produžila taj rok do 20 sati uveče.

U Sloveniji će vazdušni prostor biti otvoren do 6 sati ujutro, posle čega će se znati da li će biti novog zatvaranja, s obzirom na to da se još jedan oblak vulkanskog pepela kreće ka toj državi, izjavila je portparol slovenačkog ministarstva saobraćaja Eldina Knez.

U Hrvatskoj je posle podne otvoren zagrebački aerodrom Pleso, a aviokompanija "Kroacija erlajnz" je iz Zagreba letela za Skoplje, Split, Dubrovnik i Sarajevo.

U nedelju je u evropskom vazdušnom prostoru, od uobičajenih oko 24.000 letova, obavljeno samo njih 5.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво