Nesreća bila neizbežna!

Posle analiza "crne kutije" aviona koji se srušio kod Smolenska u Rusiji, u kojem je bio predsednik Poljske Leh Kačinski, zvaničnici te zemlje saopštili da su piloti znali da će se avion srušiti.

Podaci iz "crne kutije" aviona koji se sa predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim srušio kod Smolenska u Rusiji, pokazuju da su piloti znali da će se avion srušiti, saopštili su poljski zvaničnici.

Poljski državni tužilac Andžej Seremet izjavio je da je jasno da su piloti znali da je nesreća bila neizbežna, pošto je avion udario u krošnje drveća, preneo je Bi-Bi-Si.

"Posada je bila svesna neizbežnosti predstojeće katastrofe, zato što se avion tresao kada su krila aviona udarila u drveće, što smo sigurni da se desilo", rekao je Serment.

Portparol poljskog tužioca Jerži Artimiak rekao je da je jedna od tri "crne kutije" vraćena u Poljsku, dok su druge dve ispituju u Moskvi.

Poljski vojni tužilac Žbignjev Žepa izjavio je da su poslednje sekunde snimaka "bile dramatične", ali nije dao detalje.

Ruski izvor naveo je da su snimci iz "crnih kutija" pokazali da na pilote niko od putnika nije vršio pritisak da preuzmu rizik i slete u uslovima velike magle i slabe vidljivosti.

Neimenovani izvor blizak istrazi u Moskvi izjavio je juče ruskoj novinskoj agenciji "Interfaks" da nisu nađeni nikakvi dokazi da je "bilo ko od visokih zvaničnika u avionu primorao pilote da slete blizu Smolenska".

Uzrok nesreće greška pilota 

Prema njegovim rečima, analize, uglavnom podataka iz "crnih kutija", pokazuju da je uzrok nesreće bila greška pilota.

Glavni poljski vojni tužilac Kšištof Parulski odbacio je ruski izveštaj kao spekulaciju i naglasio da je još rano donositi bilo kakve zaključke, jer je istraga i dalje u toku.

Prema prvim informacijama piloti su ignorisali upozorenja kontrolora aviosaobraćaja u Smolensku da preusmere avion na neki drugi aerodrom.

Predsednik Poljske, njegova supruga Marija i deo državnog vrha te zemlje, bili su među 96 žrtava avionske nesreće kod Smolenska, gde su se uputili da bi prisustvovali obeležavanju 70. godišnjice masakra više hiljada Poljaka u Katinskoj šumi.

Iz Rusije su prvo poslata tela predsednika i prve dame Poljske, a juče je u Varšavu vojnim avonom preneto još 35 tela žrtava, među kojima poslednjeg predsednika Poljske u egzilu Rišarda Kačorovskog.

Do sada je u Poljsku dopremeljeno 67 od 97 tela žrtava.

Predsednik i njegova supruga biće sahranjeni u nedelju u katedrali Vavel na istoimenom brdu u Krakovu, a dan ranije biće održana ceremonija poslednjeg oproštaja od svih nastradalih.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво