Blokada aviosaobraćaja u Evropi

Veći deo Evrope danas je zona zabranjenog leta zbog oblaka od prašine koju izbacuje vulkan na Islandu. Nezapamćen poremećaj vazdušnog saobraćaja potrajaće bar još 24 sata. Do večeras oblak možda i nad Srbijom.

Drugi dan zaredom, avionski saobraćaj iznad većeg dela Evrope je ometen zbog erupcija vulkana Ejafjalajokul na Islandu.

Iz vulkana na Islandu i dalje se dižu velike količine pepela koji je izazvao vanredno stanje u vazdušnom saobraćaju. Veći deo vazdušnog prostora nad kontinentom je zatvoren.

Procenjuje se da aviokompanije dnevno gube 200 miliona dolara. Uprkos tome što je erupcija vulkana vanredan događaj, putnici čiji su letovi otkazani ili odloženi imaju pravo na odštetu, saopštava Evropska komisija.

Evropska agencija za kontrolu vazduhoplovstva Eurokontrol saopštila je da će prekid aviosaobraćaja trajati još najmanje 24 sata.

"Normalno bi bilo da danas imamo 29.000 letova, a biće ih oko 12.000 do 13.000", rekao je Brajan Flin iz agencije Eurokontrol. 

Oblak nije vidljiv sa Zemlje, jer je na visini od 6 do 11 kilometara, a upravo je to visina na kojoj lete avioni. Čestice pepela bi mogle da prodru u motore, zaustave ih ili oštete, kao što se desilo u junu 1982. godine kada je avion "Britiš Ervejza" uleteo u vulkanski oblak nad Indonezijom.

"Sva četiri motora su otkazala. Pokrenuli smo ih kad smo se spustili na četiri hiljade metara. Na sletanju nismo ništa videli kroz prozore, jer su bili izgrebani, a otkazao je i deo elektronske opreme. Ako avion koji vredi milione uleti u vulkanski pepeo, biće oštećen nema sumnje", rekao je Džo Mudi, kapetan u penziji.

Stručnjaci se ne usuđuju da prognoziraju koliko će potrajati vulkanska aktivnost. Na Islandu su evakuisani stanovnici iz ugroženog područja, jer se tope delovi glečera, pa se kotrljaju komadi leda veliki kao omanje kuće a počinju i poplave.

"Nema pravila. Sve zavisi od jačine erupcije i klimatskih uslova. Ovo je manja erupcija i količine lave nisu velike. Neke ranije erupcije ovog vulkana trajale su dugo uz povremene prekide. Znači mogao bi da izaziva nevolje danima, pa čak i nedeljama", rekao je Frajstajn Sigmundson, vulkanolog sa Islandskog univerziteta.

Strahuje se da bi duga vulkanska aktivnost mogla da izazove i ogromne ekonomske štete. Zbog klimatskih promena koje je pre dva veka izazvao indonežanski vulkan Tambora u Evropi i Americi dve godine nije bilo leta i zavladala je glad. Stručnjaci tvrde da sada nema razloga za strah, jer su količine sumpor dioksida koje se oslobađaju ovih dana na Islandu bez većeg uticaja.

"Ovo je erupcija sa malim dejstvom, erupcija drugog stepena koju posebnom čine meteorološki uslovi. Dakle, sa erupcijom se slučajno poklopio određeni pravac vetra i zbog kombinacije ta dva efekta imamo neuobičajenu situaciju", kaže geofizičar Fransoa Bodisel.

Svetska zdravstvena organizacija obaveštava da za sada nije utvrdila koje rizike vulkanski oblak nosi. Pretpostavlja se da bi, kada se vulkanska prašina slegne, njeno udisanje moglo da stvori probleme ljudima sa obolelim disajnim organima. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво