Islandski vulkan zatvara aerodrome

Pepeo i dim iz erupcije vulkana na Islandu stigao do Britanskih ostrva i Skandinavije. Vazdušni saobraćaj obustavljen. Otkazani letovi na liniji Beograd-London. Materijal izbačen iz grotla vulkana širi se prema jugu.

Zbog oblaka pepela i gustog dima koji se širi od aktiviranog vulkana na Islandu, danas su zatvoreni aerodromu u Velikoj Britaniji, Irskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

Glavni aerodrom u Parizu "Šarl de Gol" i još 23 aerodroma na severu zemlje su zatvoreni.

Islandski vulkan je proradio juče ujutro, drugi put u mesec dana. Zbog pepela i dima, koji se zbog vetra brzo širi, blokiran je veliki deo vazdušnog saobraćaja u severnoj Evropi.

Najprometniji aerodrom u Evropi, Hitrou zatvoren je za saobraćaj.

Više od stotinu letova otkazano je i na drugim londonskim aerodromima u Getviku, Stanstedu i Latonu, saobraćaj je smanjen i na aerodromima u severnoj Engleskoj, a zatvoreni su svi aerodromi u Škotskoj, u Severnoj Irskoj i u Republici Irskoj.

Britanska služba za kontrolu vazdušnog saobraćaja izdala je uputstvo za otkazivanje letova posle upozorenja meteorološke službe da se približava oblak pepela koji bi mogao znatno da smanji vidljivost i koji predstavlja opasnost za avionske reaktore.

Od jutros su prekinuti svi letovi za glavni grad Norveške Oslo, saopštila je služba tog aerodroma, dok je vazdušni saobraćaj na severu švedske, takođe, u prekidu.

U Švedskoj je noćas zatvoren aerodrom Skeleftea, koji se nalazi na 200 kilometara od polarnog kruga, a predviđena su kašnjenja na drugim aerodromima u zemlji, uključujući i u Stokholmu.

Oko 800 ljudi juče je evakuisani na Islandu posle erupcije vuklana ispod glečera, zbog čega prete velike poplave na jugu ostrva.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво