Pošta predsedniku Kačinjskom

Poljaci se opraštaju od Leha i Marije Kačinjski, čiji će kovčezi do subote biti izloženi u Predsedničkoj palati. Pri padu poljskog predsedničkog aviona poginulo 97, a ne 96 ljudi, saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Crne kutije pokazale da su piloti uviđali da se avion ruši.

Kovčezi poljskog predsedničkog para Leha i Marije Kačinjski izloženi su u Predsedničkoj palati u Varšavi do subote. Tada je zakazan zvanični, državni poslednji oproštaj od svih poginulih u avionskoj nesreći kraj Smolenska u Rusiji.

Centralnoj komemorativnoj ceremoniji u Varšavi i sahrani predsednika Kačinjskog i njegove supruge u Krakovu, u nedelju, prisustvovaće vodeći svetski državnici.

Bela kuća je sinoć potvrdila dolazak američkog predsednika Baraka Obame. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, takođe će prisustvovati sahrani u Krakovu, saopštila je danas pres služba Kremlja. Očekuju se i dolazak čelnika Evropske Unije, nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Mase Poljaka iz cele zemlje dolaze u Varšavu i, u dugim redovima, čekaju po nekoliko sati da se u mimohodu oproste od predsedničkog para. Za cveće i sveće, koje građani donose, više nema mesta, pa ih predaju mladim izviđačima koji dežuraju ispred palate.

Prema najnovijim podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, pri padu predsedničkog aviona Tupoljev-154, poginulo je 97, a ne 96 ljudi, kako je ranije saopšteno, prenose ruske agencije saopštenje Ministarstva.

Posmrtni ostaci 64 poginulih, u subotnjoj nesreći kod grada Pečorska u Smolenskoj oblasti, su identifikovani, saopštilo je rusko Ministarstvo. Na mestu nesreće nastavljaju se istražne radnje i pretraga.

Prvi zamenik predsednika moskovske administracije Pjotr Birjukov, je izjavio da su posmrtni ostaci 30 osoba već preveženi u Poljsku, prenala je agencija Interfaks.

Piloti znali da se avion ruši

Crne kutije iz aviona Leha Kačinjskog, pokazale su da su piloti uviđali da se avion ruši. Završetak komunikacije je bio dramatičan, rekao je poljski vojni tužilac Zbignjev Žepa koji, sa ruskim ekspertima, učestvuje u istrazi nesreće. Žepa je demantovao informacije da su piloti pokušali da slete četiri puta.

"Sletanje je bilo samo jedno, i od početka tragično", rekao je Žepa za internet izdanje lista Gazeta viborča.

"Iz zapisanih informacija u crnim kutijama proizlazi da su piloti znali da se ruše. Kraj komunikacije bio je dramatičan", rekao je poljski tužilac. Tek kada se razgovori u kokpitu aviona sinhronizuju sa samim letom biće 100-procentno jasno da li su razgovarali samo piloti ili je tu bio još neko treći, naveo je Žepa.

Još prvog dana, kada je kontrola leta u Smolensku saopštila da su piloti predsedničkog aviona ingorisali preporuku da zbog guste magle slete u Minsk ili Moskvu, pojavile su se sumnje da se pilot oglušio o tu preporuku.

Razlog je, jer je, navodno, bio pod pritiskom da sleti baš u Smolensk, kako predsednik i visoka državna i vojna delegacija ne bi propustili obeležavanje 70. godišnjice masakra hiljada Poljaka u obližnjoj Katinskoj šumi.

Istorijski impuls pomirenju

Ugledni poljski katolički nedeljnik Tigodnjik povšehni i nekoliko poljskih nevladinih organizacija, uputili su apel poljskih građana Rusima, koji danas prenose svi poljski listovi, da krv, koja je posle 70 godina ponovo prolivena kraj Katina u Rusiji, treba da dovede do istorijskog pomirenja dva naroda.

"Ganula nas je pomoć i solidarnost ruske države i građana Rusije, u ovim tragičnim okolnostima. U avionskoj nesreći kraj Smolenska, blizu Katina, izgubili smo ne samo šefa države već ponovo, kao pre 70 godina, deo elite nezavisne Poljske", navodi su apelu.

"Dok proživljavamo današnju tragediju, vidimo da nismo sami kao što je to bilo pre 70 godina. Sa nama su spojeni u saučešću preko razumljivog jezika gestova i pomoći, vlasti i građani Rusije, pravne naslednice SSSR-a. Te gestove osećamo posebno jako jer su suprotnost davnom zločinu - manifestacija su Rusije onakve kakvu želimo njenim građanima", poručuje se apelom.

Ovim apelom Poljaci pozivaju Ruse da sveža krv prolivena kod Katina pomogne da se dva naroda pomire.

Predusretljivost Rusije i njenih vlasti, na čelu sa Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom, i običnih Rusa, kao i pomoć iznad svih međunarodnih očekivanja u takvim tragedijama, po ocenama poljskih zvaničnika i građana daje nade da bi pad predsedničkog aviona mogao da bude impuls istorijskom pomirenju, do kakvog su uspeli da dođu Poljaci i Nemci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво