Komemorativna sednica poljskog Sejma

U Varšavi održana komemorativna sednica Sejma i Senata, na kojoj je odata pošta predsedniku Lehu Kačinjskom i žrtvama pada predsedničkog aviona kod Smolenska. Predsednički par biće sahranjeni u nedelju u zamku poljskih kraljeva Vavel u Krakovu.

Poljaci se i dalje opraštaju od poginulog predsednika Leha Kačinjskog, čiji posmrtni ostaci su izloženi u predsedničkoj palati u Varšavi. U Poljskoj traje sedmodnevna žalost.

Sejm i Senat poljskog parlamenta, vlada, predstavnici ključnih institucija Poljske i porodice 96 žrtava, na zajedničkoj komemorativnoj sednici, odali su poštu poginulima u padu aviona poljskog predsednika Leha Kačinjskog u subotu, kraj Smolenska u Rusiji.

"Svako od nas u ovom momentu kada gleda cveće na mestu gde su sedele naše kolege poslanici misli na njih", rekao je predsednik Sejma Bronjislav Komorovski nakon što je parlament minutom ćutanja odao poštu žrtvama.

U Moskvi je identifikovano i telo prve dame Poljske, Marije Kačinjski koje će prebačeno u Varšavu. Telo prve dame identifikovala je poljska ministarka zdravlja Eva Kopač po burmi sa ugraviranim imenom Leha Kačinjskog, a identitet je potvrdio i brat prve dame.

Kovčezi predsedničkog para izloženi su, od danas popodne do subote, u Predsedničkoj palati. Za subotu je u Varšavi zakazan državna ceremonija poslednjeg oproštaja od 96 poginulih u avionskoj nesreći kraj Smolenska. Poljska Vlada je odlučila da sahrana, sa svim državnim počastima, bude priređena za sve žrtve, po okončanju njihove identifikacije.

Ceremonija će biti održana na Trgu Pilsudskog u Varšavi, kod Groba neznanog junaka. Svoje prisustvo najavili su vodeći evropski i svetski državnici. Među prvima predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Iz SAD se očekuje dolazak potpredsednika Džozefa Bajdena ili, čak i Baraka Obame.

Sahrana predsedničkog para u Krakovu

Predsednik Poljske Leh Kačinjski i njegova supruga Marija biće sahranjeni u nedelju u starom zamku poljskih kraljeva Vavel, saopštio je večeras krakovski kardinal Stanjislav Điviš.

"Predsednik i prva dama biće sahranjeni zajedno", rekao je Điviš i apelovao na Poljake da imaju razumevanja za odluku da Leh i Marija Kačinjski počivaju pored poljskih kraljeva.

Iako je tragična smrt predsednika otupila oštricu negativnih emocija, koje je za života budio kod dve trećine Poljaka, najava da bi mogao da bude sahranjen na svetom mestu poljske istorije već počela da izaziva proteste.

"Junačka smrt dužna je da nas ujedini, za dobro i mir naše domovine. Podele ničemu ne služe. Spaja nas patriotizam, a njime se odlikovao pokojni predsednik", rekao je Điviš.

Krakovom će pogrebna povorka proći u nedelju popodne, od bazilike u centru do zamka Vavel, gde će Kačinjski biti sahranjeni u kripti međuratnog poljskog vođe maršala Juzefa Pilsudskog.

Nije bilo požara pre pada aviona

Potpredsednik Vlade Rusije Sergej Ivanov, na sednici Državne komisije za istragu nesreće, saopštio je da je preliminarna analiza crnih kutija pokazala "da se u avionu, pre pada, nisu dogodili eksplozija ili požar". Ivanov je rekao da su crne kutije tehnički bile potpuno ispravne i da su zabeležile sve glasove i informacije do trenutka pada aviona.

"Potvrđeno je, ne samo da je kontrola leta na vreme upozorila posadu poljskog aviona na složene vremenske uslove, već im je preporučila i da slete na neki alternativni aerodrom", naveo je Ivanov. Analiza crnih kutija će biti završena, najverovatnije, do kraja ove nedelje.

"Organi EU i drugih država ne sumnjaju u objektivnost zaključaka komisije", istakla je Tatjana Anodina, predsednica Međudržavnog avio komiteta.

Istraga na mestu pada aviona trajaće još tri do četiri dana, pošto se mnogi materijalni dokazi i fragmenti tela nalaze duboko u zemlji. Na identifikaciju u Moskvu, do sada su prebačena tela 87 od ukupno 96 žrtava nesreće. Danas, do podneva, identifikovano je 48 ljudi, a DNK identifikacija poginulih može trajati sve do sredine naredne nedelje.

Državno tužilaštvo Poljske odbacuje spekulacije da je predsednik Leh Kačinjski tražio od pilota da sleti u Smolensk.

"Istraga će utvrditi pozadinu razgovora u avionu i da li je neko vršio pritisak na pilota da sleti", rekao je državni tužilac Poljske Anžej Seremet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво