Kirgizija poštuje sporazume sa SAD

Lider privremene vlade Kirgizije Otunbajeva rekla da će poštovati međunarodne sporazume i da američka vojna baza u Minasu nije ugrožena. Javnost Kirgizije traži suđenje svrgnutom predsedniku Bakijevu.

Privremeni lider Kirgizije Roza Otunbajeva obećala je da će poštovati ključne sporazume iz oblasti bezbednosti sklopljene sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki zvaničnici su saopštili da je Otunbajeva rekla da neće prekinuti operacije u vojnoj bazi u Minasu, koju SAD koriste za snabdevanje vojnika u Avganistanu.

SAD su iznajmile bazu u Minasu od kirgijske vlade, međutim opozicioni lideri su, pre dolaska na vlast, nagoveštavali da bi lizing period mogao biti skraćen.

Zvaničnik Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je da je Otunbajeva telefonom obećala američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da će dogovor o lizingu, postignut sa prethodnom vladom, biti poštovan.

Otunbajeva, lider kirgijske opozicije, svojevremeni ministar spoljnih poslova i ambasador Kirgizije u SAD i Velikoj Britaniji, objavila je da je formirana privremena vlada, koja će tokom narednih pola godine pripremiti predlog ustava i stvoriti uslove za "slobodne i pravedne predsedničke izbore".

Otunbajeva je i u izjavi za Bi-Bi-Si rekla da će prelazna vlada ispuniti svoje međunarodne obaveze.

Javnost traži suđenje svrgnutom predsedniku

Prelazna vlada Kirgizije mogla bi da upotrebi silu protiv svrgnutog predsednika Bakijeva, ukoliko on pokuša da destabilizuje situaciju u zemlji, izjavio je danas zamenik premijera kirgijske prelazne vlade Omurbek Tekebajev.

Premijerka prelazne vlade Otunbajeva prethodno je izjavila je da je suočena s velikim pritiskom javnosti da svrgnuti predsednik Bakijev bude izveden pred lice pravde.

Otunbajeva je ponudila Bakijevu garancije za njegovu bezbednost, ako dobrovoljno podnese ostavku.

Kirgijska opozicija preuzela je vlast u zemlji 8. aprila, pošto je 71 osoba izgubila život, a više od 1.600 ljudi povređeno u nasilnim protestima, dok je predsednik Kurmanbek Bakijev prisiljen da napusti prestonicu.

Bakijev je pobegao u sredu iz glavnog grada Kirgizijem posle pokušaja pristalica opozicije da zauzmu zgradu vlade. U sukobima demonstranata i snaga reda tada je poginula 81 osoba.

Pretpostavljaju da se Bakijev nalazi u oblasti Džalalabada na jugu zemlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво