U Kirgiziji mirno

Svrgnuti predsednik izjavio da SAD i Rusija nisu igrale nikakvu ulogu u sukobima u Kirigiziji. Šef samoproklamovane vlade Otunbajeva zahvalila Rusiji na "značajnoj podršci" i poslala delegaciju u Moskvu. Na ulicama Biškeka mirno, proglašena dvodnevna žalost.

Kurmanbek Bakijev, svrgnuti predsednik Kirgizije, izjavio je da su spoljne snage definitivno bile umešane u događaje u Kirgiziji, ali da to nisu bile Rusija i SAD, prenose agencije. 

"Veoma sposobno upravljanje i vođstvo je bilo očigledno. Definitivno su bile umešane spoljne snage", rekao je Bakijev Rojtersu.

Bakijev je ukazao na "veoma profesionalno" ponašanje mase, koja je ranije opkolila zgradu vlade, kao na dokaz spoljnog uticaja.

Predsednik je, takođe, istakao da ne očekuje rat i da je njegov glavni cilj upravo sprečavanje konflikta i građanskog rata.

"Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom", rekao je Bakijev i dodao da nema nameru da napusti zemlju i podnese ostavku. 

"Najveći problem je što ne mogu da se obratim narodu preko televizije i da im objasnim šta se dogodilo", rekao je Bakijev.

Delegacija nove vlasti otputovala u Moskvu

Šef nove samoproklamovane vlade, bivši šef diplomatije, Roza Otunbajeva izjavila je da je Moskva imala ulogu u događajima prethodnih dana i zahvalila Rusiji na "značajnoj podršci" u svrgavanju, kako je navela, nepotističkog i kriminalnog režima predsednika Bakijeva.

Delegacija privremene vlade otputovala je za Moskvu, a vodi je potpredsednik zadužen za ekonomska pitanja. Ruska štampa piše da je neizvesno sa kim će se delegacija sastati i o čemu će razgovarati, ali napominje da je Putin nagovestio ekonomsku pomoć Kirgiziji.

Otunbajeva je rekla da nova kirgiska vlada ima kontrolu nad četiri od sedam oblasti u Kirgiziji i pozvala Bakijeva da prizna poraz. "Njegov posao u Kirgiziji je završen", rekla je Otunbajeva.

SAD su izrazile žaljenje zbog nasilja i desetina žrtava u sukobima u Kirgistanu i pozvale sukobljene strane na mirno rešenje.

"Ne odobravamo da snage bezbednosti upotrebljavaju silu protiv demonstranata, ni da demonstranti upotrebljavaju silu i zabrinuti smo zbog sadašnje pljačke i nereda", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Portparol Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je da sukobi u Kirgistanu nisu omeli delovanje američke vazduhoplovne baze Manas, nedaleko od Biškeka, značajne za logističku podršku SAD i NATO u Avganistanu.

Krouli je rekao da se otpravnik poslova američke ambasade u Kirgistanu sastao sa šefom nove samoproklamovane vlade Rozom Otunbajevom i da je pozvao na obnovu mira.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, slovački diplomata Jan Kubiš, danas bi trebalo da doputuje u Kirgiziju.

Otunbajeva: Predsednik može bezbedno da napusti zemlju

Privremena vlada Kirgistana ponudila je predsedniku Kurmanbeku Bakijevu bezbedan izlazak iz zemlje, pošto je optužila njegove pristalice za podsticanje nasilja nakon preuzimanja vlasti od strane opozicije.

"Bakijev ima mogućnost da napusti zemlju. Garantovaćemo njegovu ličnu bezbednost, ako podnese ostavku", izjavila je predsednica privremene vlade Roza Otunbajeva i naglasila da privremena vlada ne namerava da pregovara sa Bakijevim.

"Svi pokušaji Bakijevih da se vrate i zauzmu vlast su pusti snovi", rekla je predsednica vlade.

Prema rečima Otunbajeve, u Biškeku su na tri lokacije pronađene eksplozivne naprave, a Otunbajeva smatra da su to uradile pristalice Bakijeva.

Novi glavni tužilac Baitemir Ibrajev izjavio je da će pokrenuti krivični postupak protiv sina Bakijeva, Maksima, kao i njegova dva brata.

"Imamo dokaze da su ti ljudi izdali naređenja da pucaju na civile", rekao je Ibrajev.

Bakijev je ranije napustio sedišta vlade u prestonici Biškeku, pošto je u sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti poginulo najmanje 75 ljudi, a više od 1.000 je ranjeno.

Agencija Asošijejted pres je javila da se Bakijev nalazi u južnoj ruralnoj oblasti Džalalabadu, gde je njegova popularnost i dalje velika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво