Državni udar u Kirgiziji

U Kirgiziji se nastavljaju neredi. Predsednik Kurmanbek Bakijev izjavio da se nije odrekao vlasti, iako opozicija drži celu državu u svojim rukama. U sukobima na ulicama kirgiske prestonice tokom noći ubijeno najmanje 75 ljudi, a više od 1.000 povređeno.

Nakon krvavih sukoba na ulicama glavnog grada Kirgizije Biškeka i tvrdnji opozicije da drži zemlju u svojim rukama, predsednik Kurmanbek Bakijev se prvi put obratio javnosti, rekavši da se nije odrekao vlasti niti namerava. 

Bakijev je rekao da trenutno nije u mogućnosti da utiče na situaciju u zemlji i potvrdio da se vojska i policija nalaze u rukama opozicije, koja i dalje nije u stanju da zavede red u zemlji, prenela je kirgiska agencija 24.kg.

Predsednik je u svojoj izjavi upozorio da svu odgovornost za nerede na ulicama Biškeka snosi opozicija.

Bakijev je rekao u intervjuu za ruski radio "Eho Moskve" da nije napustio zemlju, kao što se spekulisalo, i da se nalazi na jugu Kirgizije.

Opoziciona liderka Roza Otunbajeva rekla je da će ona biti predsednica vlade koja će "preuzeti zakonske obaveze". Nova privremena vlada raspustila je parlament.

Otunbajeva je najavila da će predsednički izbori biti održani za šest meseci, kako bi se do tada pripremio novi ustav i organizovalo održavanje izbora.

Tokom noći nastavljeni sporadični sukobi demonstranata i pripadnika vladinih snaga. Većina prodavnica su opljačkane. Masa se kretala ulicama koje su prekrivene kršom i srčom, duvajući u pištaljke, i mašući nacionalnim zastavama.

I dok opozicija tvrdi da je u neredima u Biškeku ubijeno najmanje 100 ljudi, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je poginulo 75 osoba, a da je više od 1.000 povređeno.

"U ovom trenutku imamo mnogo povređenih. To su povrede od metaka. Iako imamo dobar tim, neke ipak moramo da uputimo u druge klinike. Ne možemo svima da pomognemo. Povređene dovoze u grupama", kaže lekar Akibek Dorkmebajen.

Sjedinjene Američke Države veruju da je vlada u Kirgiziji i dalje na vlasti, uprkos tvrdnjama predstavnika opozicije da je podnela ostavku i da je predsednik Bakijev napustio prestonicu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je u Beču da će po hitnom postupku u Kirgistan poslati specijalnog izaslanika Jana Kubiša, i uputio apel za smirivanje stanja u toj zemlji.

Rusija je poslala 150 vojnika na vojnu bazu Kant u Kirgiziji, koji bi trebalo da se pobrinu o bezbednosti ruskih porodica u zemlji zahvaćenoj neredima.

Kubiš, bivši šef slovačke diplomatije i raniji generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), sutra bi trebalo da otputuje u Kirgistan.

Predsedavajući OEBS-a, ministar inostranih poslova Kazahstana Kanat Saudabajev saopštio je da je imenovao Zanubeka Karibzanova za specijalnog izaslanika za Kirgiziju i uskoro bi trebalo da otputuje u tu zemlju.

Karibzanov je zamenik predsednika donjeg doma skupštine Kazahstana, predsednik kazahstansko-kirgijzijskog međuskupštinskog odbora i bivši ambasador.

Državne institucije u rukama opozicije 

Juče tokom dana, tražeći ostavku predsednika Bakijeva i oslobađanje opozicionih lidera, stotine demonstranata zauzelo je skupštinu, zgradu predsedništva i državno tužilaštvo.

Najveći sukob vladinih snaga i demonstranata dogodio se ispred zgrade predsedništva, kada je na grupu građana otvorena vatra iz automatskih pušaka.

Predsednik Kirgizije je u međuvremenu uveo vanredno stanje, a granice između Kirgizije i Kazahstana, kao i Kirgizije i Uzbekistana su zatvorene.

Protesti su počeli ispred kancelarije glavne opozicione stranke u predgrađu grada. Policija je upotrebila suzavac i šok bombe da bi rasterala demonstrante. Ipak, demonstranti, naoružani čeličnim šipkama, uspeli su da se probiju do vladine zgrade.

Kirgiske vlasti su pre dva dana uhapsile najmanje 10 opozicionih lidera. Među uhapšenim opozicionarima koji su, kako je naveo državni tužilac Nurlan Tursunkulov, privedeni zbog "teških zločina", nalazi se i bivši predsednički kandidat Almazbek Atambajev.

Sukobi demonstranata i policije u Biškeku izbili su dan posle nemira u gradu Talasu, gde su demonstranti zahtevali ostavku predsednika Kurmanbeka Bakijeva, koji je došao na vlast 2005. godine, pošto je njegov prethodnik, Askar Akajev, svrgnut u nasilnim demonstracijama.

Demonstranti su u Talasu, na severozapadu Kirgistana, zauzeli zgradu regionalne uprave i nekoliko sati držali guvernera Bejšena Bolotbekova kao taoca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара