Prag spreman za Samit Rusija - SAD

Češka prestonica spremna za istorijski trenutak. U zamku Hradčani predsednici Rusije i SAD potpisaće Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja i smanjenju nuklearnih arsenala. Česi se nadaju da će novi START u istoriji ostati zabeležen kao Praški sporazum.

Češka prestonica Prag završila je sve pripreme za istorijski trenutak kada će u zamku Hradčani, u četvrtak, tačno u podne, predsednici Rusije Dmitrij Medvedev i SAD Barak Obama potpisati sporazum o ograničenju strateškog naoružanja i smanjenju nuklearnih arsenala.

Američki i ruski predsednici potpisaće sporazum koji je zamena za START, čije je važenje isteklo u decembru prošle godine. Novi START predviđa da obe zemlje smanje broj nuklearnih bojevih glava na 1.550.

Pražani, koji ne vole velike skupove NATO-a, MMF-a ili Evropske unije, ovog puta na samit gledaju, pre svega kao na dobru reklamu, jer niko ne bi mogao da plati da se njihov zamak Hradčani nađe u udarnim vestima svih medija širom sveta.

Zbog istorijskog iskustva sa Sovjetskim Savezom, u Češkoj se ističe da je Barak Obama naivan, a kako je rekao bivši vicepremijer Aleksandar Vondra, sporazum ni nema značaj ako ga ne poštuje Iran. Sa druge strane, Česi se nadaju da će novi START ući u istoriju kao Praški sporazum, prenosi agencija Beta.

U Prag osim Medvedeva i Obame, na susret sa američkim predsednikom stižu i šefovi država ili vlada 11 istočnoevropskih zemalja, ali i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, kao predstavnica zemlje koja prva sledeća treba da proširi redove Unije, a već je saveznik SAD u NATO-u.

Policija u pripravnosti 

Obaveštajne službe i policija, iako nemaju nagoveštaje o mogućoj pretnji po bezbednost državnika, tokom tri dana angažovaće 5.000 policajaca, a na dan rusko-američkog samita na ulicama Praga biće angažovano 1.500 policajaca.

"Taj samit po značaju prevazilazi sve što smo do sada organizovali u okviru NATO-a, ili MMF-a ili EU", rekao je o do sada neviđenim merama bezbednosti češki ministar unutrašnjih poslova Martin Pecina.

Obezbeđivanje samita komplikuje to što će dvojica predsednika prenoćiti u hotelima u centru Praga, Medvedev u hotelu blizu Karlovog mosta, a Obama u Hiltonu, koji je nešto dalje od turističkih trasa.

Od danas pa do petka, Prag će biti paralisan, a glavna turistička atrakcija, Hradčani, biće nekoliko dana zatvorena. Pražane i turiste u češkoj prestonici očekuju i povremena kašnjenja aviona od oko 20 minuta, biće izmenjene tramvajske trase. Pražani moraju da se pomire i sa povremenim zaustavljanjem saobraćaja.

Za razliku od prošlog aprila, kada je Obama ispred Hradčana Pražanima i Evropljanima izneo svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja, ovoga puta ruski i američki predsednici neće se obraćati građanima.

Novi START nije revolucija 

Dmitrij Medvedev stiže u Prag večeras, kada će se sastati sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom, koji je dan uoči sastanka ocenio da "novi START" nije revolucija u razoružanju, ali će nakon njega uslediti dalji krupni koraci.

"Sporazum je potreban korak na putu ka daljem smanjenju nuklearnog arsenala. Sporazum nije revolucija u razoružanju, ali ima smisao kao signal. Ima nagoveštaja da će posle njega uslediti novi odvažniji koraci u istom pravcu", napisao je Klaus u članku za češki dnevnik "Mlada fronta Dnes".

Klaus je naglasio da je to što se sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja potpisuje baš u Pragu, velika čast i kritikovao je one kojima se ne sviđa to što Češka tako može da izgleda kao nekakav most između Istoka i Zapada, kada ona samu sebe definiše kao Zapad.

"U okviru NATO-a mi smo saveznici jedne od strana koja sutra potpisuje sporazum, SAD, a istovremeno imamo vrlo razuman interes da održavamo dobre odnose sa Rusijom", napisao je češki predsednik.

Ruskom predsedniku će se u četvrtak ujutru u glavnom gradu Češke pridružiti američki kolega Barak Obama. Pre nego što zamku Hradčani potpišu sporazum i obrate se novinarima, dvojica predsednika će obaviti razgovor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво