Potonuo južnokorejski patrolni brod

Patrolni brod južnokorejske mornarice sa 104 člana posade potonuo u Žutom moru, u blizini sporne granice sa Severnom Korejom. Spaseno 58 mornara. Razlog potonuća nepoznat.

Brod južnokorejske mornarice potonuo je u Žutom moru nedaleko od ostrva Baengnjeong, pod kontrolom Južne Koreje, u blizinu morske granice sa Severnom Korejom. Spasilačke ekipe izvukile 58 mornara, dok se ostali vode kao nestali.

Mediji u Južnoj Koreji su u prvim reakcijama javljali da je brod najverovatnije pogođen severnokorejskim torpedom, ali je kasnije čitava priča splasnula, jer je pregledom satelitskih snimaka utvrđeno da se u blizini nije nalazio ni jedan brod mornarice Severne Koreje.

Južnokorejski brod je, nakon što se navodno čula eksplozije, ispalio projektil u pravcu severa, ka neidentifikovanom plovilu, što potvrđuje sumnje da je bio napadnut, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Brod je počeo da tone posle eksplozije u njegovom zadnjem delu", saopštila je južnokorejska mornarica, koja je navela da "nije poznat pravi uzrok incidenta".

Nešto kasnije, ispostavilo se da je neidentifikovani brod u stvari jato ptica, koje je prevarilo radare.

Incident se dogodio u blizini sporne granice između dve Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.

Vanredni sastanak političkog vrha

Predsednik Južne Koreje sazvao je hitan sastanak sa ministrima u Vladi. Portparolka predsedničke Plave kuće u Seulu Kim Eun-hje izjavila je da je preuranjeno govoriti o tome šta je izazvalo potapanje broda.

Brod koji je težak gotovo 1.500 tona počeo je da tone oko 22.45 po lokalnom vremenu.

Granica u Žutom moru bila je poprište teških pomorskih sukoba 1999. i 2002. godine, a u razmeni vatre prošlog decembra, jedan severnokorejski patrolni brod je zapaljen. U tom napadu jedan vojnik je poginuo.

Današnji incident događa se u trenutku eskalacije napetosti u tom području. Naime, Severna Koreja zapretila je neviđenim nuklearnim napadima svom južnom susedu i Sjedinjenim Državama, nakon što je u jednim južnokorejskim novinama objavljen članak prema kojem dve kapitalističke saveznice planiraju rušenje komunističkog režima u Pjongjangu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво