Koga Rusi smatraju saveznicima

Stanovnici Rusije Srbiju ne smatraju za važnog saveznika, pokazalo istraživanje Bi-Bi-Sija. Glavni saveznici Belorusija, Kazahstan, dok su SAD na osmom mestu liste saveznika. Rusi veruju da zemljom upravlja Putin, a ne Medvedev.

Rusi Srbiju ne smatraju za važnog saveznika, pokazalo je istraživanje Bi-Bi-Sijeve redakcije na ruskom jeziku.

Stanovnici Rusije kao svoje glavne saveznike vide Belorusiju i Kazahstan, pa čak i SAD, koje su na osmom mestu "top liste saveznika", navodi se u rezultatima ankete.

Istraživanje je pokazalo da Rusi, kao najveću pretnju svojoj zemlji i sebi vide ekonomsku krizu, koja je prošlog meseca uslovila i porast nezaposlenosti na 12 odsto.

Trećina ispitanika smatra da je pad "životnog standarda najveći problem Rusije", navodi šef Bi-Bi-Sijeve redakcije na ruskom jeziku, Andrej Ostalski.

Novinar dodaje da je "kriza za sada najteže pogodila urbani, obrazovani sloj u velikim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga, dok stanovništvo u provinciji, gde je standard bio nizak i u takozvanim zlatnim vremenima, još nije primetilo značajnije promene".

Međutim, prema istraživanju, ruska vlada nema razloga za veliku brigu, jer Rusi, za razliku od drugih zemalja u svetu, ne krive vlast zbog loše ekonomske situacije.

Više od 50 odsto ispitanika veruje da Vlada čini sve što je u njenoj moći da izađe na kraj sa krizom, što po rečima Ostalskog potvrđuje staru rusku tradiciju da je "car uvek dobar".

"Car je uvek dobar i ne treba ga kriviti ni za šta. Krivci se traže u njegovom okruženju. Car može da ima loš tim saradnika i može da pravi grešku što im previše veruje, ali sam car je uvek u pravu, on je dobar i stalo mu je do njegovog naroda", navodi Ostalski.

Anketa pokazuje da ulogu cara u Rusiji trenutno ne igra, kao što je to uobičajeno, predsednik zemlje Dmitrij Medvedev, već bivši predsednik, odnosno sadašnji premijer Vladimir Putin.

Duplo je veći broj ispitanika koji veruju da zemljom upravlja upravo Putin, od onih koji vrh vlasti vide u aktuelnom predsedniku Medvedevu.

Osim toga, više od 50 odsto anketiranih smatra da će Putin na izborima za tri godine ponovo biti izabran za predsednika.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво