Zlostavljanje pod okriljem crkve

Više od 170 nekadašnjih učenika katoličkih škola u Nemačkoj, obelodanilo da je u periodu od 1964. do 1994. godine bilo seksualno zlostavljano. I bivši članovi čuvenog hora "Bečki dečaci" požalili se da su bili seksualno zlostavljani.

Nemačku potresa skandal zbog optužbi da su mnoga deca u katoličkim školama širom zemlje, poslednjih decenija seksualno zlostavljana i fizički maltretirana.

U jednom od slučajeva spominje se i brat pape Benedikta XVI, Georg Racinger.

Predsedavajući Nemačke biskupske konferencije, nadbiskup Frajburga Robert Zelič, u Vatikanu će sa rimokatoličkim poglavarom razgovarati o krizi nastaloj zbog obelodanjivanja seksualnih zločina u institucijama pod okriljem crkve, ne samo u Nemačkoj.

Vlada te zemlje najavila je detaljnu istragu.

Više od 170 nekadašnjih učenika katoličkih škola u Nemačkoj, obelodanilo je da je u periodu od 1964. do 1994. godine bilo seksualno zlostavljano, a nekoliko je otkrilo da su bili i fizički maltretirani.

Učenik Osnovne škole "Eterchausen", 1966-1967, Volfgang Blasčka kaže da je bio žrtva fizičke torture upravnika škole.

"Jednom prilikom rasečena mi je ušna školjka. Dešavalo se da me upravnik Mejer tako jako čupa za kosu da nisam mogao stopalima da dodirnem zemlju. Tukli su me", naveo je Blasčka.

Optužbe su osetljive, ne samo zato što je Nemačka zemlja iz koje dolazi papa, već i zbog toga što se odnose na zlostavljanje u prestižnom crkvenom horu u biskupiji u Regensburgu, koji je svojevremeno vodio stariji brat pape Benedikta XVI, Georg Racinger.

Racinger, međutim, tvrdi da se optužbe odnose na period u kome on nije bio dirigent.

Nemačka biskupska konferencija najavila je da će ispitati i da li je papa znao nešto o slučajevima zlostavljanja dok je služio kao nadbiskup u Minhenu od 1977-1981. godine.

Zid ćutanja

Nemačko ministarstvo pravde saopštilo je da u mnogim katoličkim školama pravila tajnosti, onemogućavaju pravosudne organe da dođu do informacija o zlostavljanju i nasilju.

U poslednje dve decenije, takvi slučajevi zabeleženi su ne samo u Nemačkoj već i u Austriji, Holandiji i Irskoj.

I štampa kritikuje katoličku crkvu, tvrdeći da se ponaša kao država u državi. Vatikan poručuje da neće komentarisati navode da u papskoj državi postoji zid ćutanja.

Kardinal Kristofer Šonborn kaže da crkva mora da započne reforme.

"Poštenje, čestitost i istina jedini su način da se povrati poverenje. Crkva mora da započne reforme, a svako od nas mora da se zapita kako da se ponaša kao sveštenik. Zlostavljanje je pitanje zloupotrebe moći, a njen najgori oblik jeste seksualno zlostavljanje", istakao je kardinal.

Za 23. april, nemačka kancelarka Anglea Merkel, najavila je susret na vrhu na kome će se okupiti predstavnici države, crkve, škola, roditelja, kako bi se suočili sa jednim od najozbiljnijih društvenih problema - dugotrajnim seksualnim zlostavljanjem dece u institucijama pod okriljem crkve.

Vlast najavljuje i novi zakon koji bi trebalo da zaštiti najmlađe.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи