Smrtna kazna iranskom studentu

Studentskom aktivisti Muhamedu Aminu Valijanu, članu izbornog štaba iranskog opoziciong lidera Musavija, potvrđena smrtna kazna zbog "vođenja rata protiv Boga", ugrožavanja državne bezbednosti i vređanje rukovodstva zemlje, zbog učestvovanja u prošlogodišnjim opozicionim protestima.

Iranski apelacioni sud potvrdio je smrtnu kaznu studentskom aktivisti Muhamedu Aminu Valijanu, uhapšenom tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta, naveli su opozicioni veb-sajtovi.

Valijan (20), koji je na predsedničkim izborima u junu, prošle godine, podržao proreformskog kandidata Mirhoseina Musavija, bio je optužen za "vođenje rata protiv Boga", ugrožavanje državne bezbednosti i vređanje rukovodstva zemlje, navela je agencija Rojters.

Valijan optužen je da je "mohareb" (božji neprijatelj) jer je bacao kamenice na pripadnike policije tokom nevladinih protesta u kojima je poginulo osam osoba.

Student univerziteta u Damganu, istočno od Teherana, i član Musavijevog izbornog štaba, uhapšen je tokom protesta 27. decembra, za vreme Ašure, šiitskog verskog praznika, kada je u sukobima policije i demonstranata ubijeno osmoro ljudi.

Nakon protesta usledilo je hapšenje oko sto aktivista opozicije, navodi se na opozicionim sajtovima rahesabz.net i kaleme.com.

Iranski sud je u januaru osudio na smrt 11 ljudi uhapšenih na izborima, od kojih su dvojica već pogubljena, a na zatvorske kazne do 15 godina još nekoliko desetina njih. Svi oni još čekaju odluku na žalbe koje su podneli Apelacionom sudu.

Iranske vlasti često optužuju opozicione aktiviste da su "moharebi" što je teška osuda u zemlji gde je na snazi šerijatsko pravo. Svi uhapšeni takođe se terete i za pokušaj svrgavanja režima, pripadanja tajnim grupama među kojima je i grupa "Mudžahedini naroda".

Vlasti u Iranu su 28. januara pogubile dvojicu aktivista jedne zabranjene monarhističke grupe. To su prva pogubljenja opozicionih aktivista od početka političke krize izazvane ponovnim izborom Mahmud Ahmadinedžada za predsednika.

Tokom nasilnih antivladinih demonstracija u Teheranu 27. decembra 2009. godine poginulo je osam ljudi, a stotine su uhapšene. To su bili najgori nemiri od protesta juna 2009, posle spornih predsedničkih izbora čije rezultate, odnosno ponovni izbor Ahmadinedžada za šefa države, opozicija ne priznaje.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи