Rusija kupuje vojne brodove

Predsednici Francuske i Rusije Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev postigli dogovor o prodaji francuskih ratnih brodova Moskvi.

Francuska je spremna da proda Rusiji najsavremenije ratne brodove "Mistral".  Dogovor su u Parizu postigli predsednici dve zemlje Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev, koji boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj.

Dugo najavljivana prodaja francuskih ratnih brodova Moskvi, konačno je potvrđena.  Dve strane započele su ekskluzivne pregovore o prodaji nosača helikoptera "Mistral", koji nedostaju ruskim oružanim snagama, izjavili su posle razgovora u Jelisejskoj palati predsednici Medvedev i Sarkozi.

Reč je o najvećoj prodaji vojne opreme neke NATO članice Rusiji, što izaziva zabrinutost pojedinih zemalja u sastavu Alijanse.

"Voleo bih da mi neko objasni kako Rusima da kažemo potrebni ste nam zbog mira i rešavanja kriza širom sveta, posebno zbog iranske krize. Ali mi vam ne verujemo.  Može li neko ujutru da kaže gospodine Medvedev, ja vam verujem. Glasajte sa nama u Savetu bezbednosti. A onda popodne da kaže, ne verujemo vam i nećemo sarađivati sa vama", rekao je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

"Predsednik Sarkozi kaže da mi veruje i to je vrlo važno, ne samo kada je reč o ekonomiji. To se odnosi i na brodove Mistral. To pitanje izazvalo je mnogo buke i različitih reakcija. Ali to je simbol poverenja među našim zemaljama", kaže predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Francuska je za Rusiju prioritetan ekonomski partner i treći po veličini investitor, kaže ruski predsednik.

U kriznoj 2009. godini francuske kompanije investirale su u Rusiju 10 milijardi dolara. Poseban akcenat stavljen je na energetiku, imajući u vidu učešće francuskih kompanija u projektima "Severni" i "Južni tok".

Dogovoreno je povećanje isporuka ruskog gasa, što treba da doprinese energetskoj bezbednosti Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво