Australija traži objašnjenje od Izraela

Vlada Australije pozvala na razgovor ambasadora Izraela u toj zemlji i zatražila objašnjenje zbog čega su trojica osumnjičenih za ubistvo jednog od lidera Hamasa Mahmuda el Mabuha u Dubaiju koristila australijske pasoše. Policija u Dubaiju tvrdi da su izraelski agenti umešani u ubistvo.

Australijska vlada  pozvala na razgovor izraelskog ambasadora i zatražila da objasni  na koji način osumnjičeni  za ubistvo Mahmuda el Mabuha, jednog od lidera vojnog krila Hamasa.

Policija u Dubaiju veruje da su izraelski agenti umešani u ubistvo, dok Jerusalim tvrdi da nema dokaza za takvu tvrdnju.

Ministar inostranih poslova Australije Stiven Smit razgovarao je o slučaju ubistva u Dubaiju sa izraelskim ambasadorom Juvalom Rotemom.

"Jasno sam stavio do znanja izraelskom ambasadoru da ukoliko rezultati istrage dovedu do zaključka da su zloupotrebu australijskih pasoša na bilo koji način sponzorisali ili štitili izraelski zvaničnici, vlada u Kamberi to neće smatrati aktom prijateljske zemlje", rekao je Smit.

Premijer Australije Kevin Rad rekao je da država koja koristi ili krivotvori australijske pasoše i koristi ih za atentate nanosi veliku štetu Australiji i dodao da neće dopustiti da ovo pitanje ostane nerešeno.

Prema rečima premijera Kevina Rada na slučaju rade obaveštajna služba i agencije za sprovođenje zakona.

Izraelski mediji i dalje prate slučaj, a posebno osumnjičene Izraelce koji su navodno pripadali streljačkom vodu i ubili militantnog Hamasovca. Na spisku osumnjičenih je i Filip Kar, stanovnik Jerusalima koji ima britanski pasoš.

"Iznenađen sam što je moje ime na listi. Imam nekoliko pasoša, nadam da ih nisu sve krivotvorili, ma ko to uradio", rekao je Filip Kar.

Ubistvo po "špijunskom romanu"

Jedan od osnivača vojnog krila Hamasa, vođa brigade Iz al din kasam el Mabuh, nađen je mrtav u hotelskoj sobi u Dubaiju 20. januara.

Vlasti u Dubaiju objavile su imena još 15 osoba sa stranim pasošima za koje se sumnja da su deo dvadesetšestoročlane grupe koja je ubila lidera palestinskog Hamasa.

Za organizovanje ubistva policija Dubajia optužuje izraelsku tajnu službu Mosad.

Prema opisu policije, ubistvo je bilo precizno organizovano, a imalo je i elemenata iz špijunskih romana kao što su lažne brade, perike, a članovi grupe bili su prerušeni u turiste, u teniskoj opremi sa reketima ili kao zaljubljeni parovi na odmoru.

Najmanje sedam od prvih 11 osumnjičenih za ubistvo je koristilo putne isprave sa imenima ljudi sa državljanstvima evropskih zemalja koji žive u Izraelu, što je potkrepilo sumnju da je u ubistvo umešan Mosad.

Više evropskih zemalja, uključujući Britaniju i Irsku zatražili su objašnjenje od Izraela kako su ti pasoši dobijeni.

Policija u Dubaiju tvrdi da je grupa koja je izvela ubistvo koristila kreditne kartice koje su dobijene zajedno sa lažnim pasošima kojima je plaćala avionske karte i boravak u hotelima u Dubaiju, uključujući i tokom izviđačkih misija koje su počele čak u martu 2009. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво