Rat i mir u Iranu

Zaoštrava se situacija oko nuklernog programa između Irana i SAD. Teheran nastavlja da preti, Vašington ne isključuje vojnu operaciju. Moskva odložila isporuku antiraketnog sistema Iranu, Izrael ne želi da započne rat u regionu.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je da su u toku pregovori o zameni nuklearnog goriva i da će svaka zemlja koja pokuša da nametne nove sankcije njegovoj zemlji zbog toga zažaliti.

Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska kritikovale su iranski projekat obogaćivanja uranijuma, ističući da izaziva sumnju u ciljeve nuklearnog programa Irana.

Bela kuća ne isključuje nijednu od opcija, uključujući i vojnu operaciju, kada je u pitanju iranski nuklearni program, saopštio je portparol Robert Gibs.

Odbijanje pokušaja administracije američkog predsednika Baraka Obame da se spor reši diplomatskim putem, dokazi su da nuklearni program Irana nema ciljeve koje Teheran navodi i u šta pokušava druge da ubedi.

Američki državni sekretar Hilari Klinton zatražila je podršku Saudijske Arabije naporima da se od Kine dobije saglasnost za dodatne sankcije Iranu.

Rusija odložila isporuku raketa Iranu

Rusija je saospštila da zbog "tehničkih problema" odlaže isporuku anti-raketnih sistema "S-300" Iranu, javila je agencija Interfaks.

Odlaganje je objavljeno uoči posete premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Agenicija je prenela da će raketni sistemi biti isporučeni kada se otklone "tehnički problemi". Zapadne zemlje i Izrael mesecima traže od Rusije da ne isporuči "S-300" Iranu.

"S-300" je sistem za ispaljivanje raketa zemlja-vazduh dugog dometa radi odbrane od aviona i krstarećih projektila. Prvi put je postavljen još u vreme SSSR-a, 1979. godine, ali i dalje važi za jedan od najmoćnijih u svetu.

Izrael neće započeti regionalni rat

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael ne namerava da započne rat ni protiv jednog regionalnog igrača na Bliskom istoku.

Netanijahu je u razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, zapravo, odgovorio na predviđanje iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinežada da će Izrael pokrenuti vojne udare na Iran na proleće, ili leto, ove godine.

"Izrael ne planira nikakvu vrstu rata", rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, naglasivši da su "Iranci ti koji su počeli razgovore sa Sirijom o tom pitanju i da koriste sve vrte manipulacija".

"Ne bi me iznenadilo da je ponašanje Irana direktni rezultat rastuće međunarodne debate o sankcijma Saveta bezbednosti UN protiv Irana", istakao je Netanijahu, preneli su izraelski mediji.

Veći deo razgovora Putina i Netanijahua bio je posvećen planovima Rusije da proda rakete zemlja-vazduh tipa "S -300" Teheranu, kao i prodaji ruskog oružja Damasku, što Izrael pokušava da spreči.

Izraelski premijer je rekao da je Putinu predočio potrebu da se uvedu oštre ekonomske sankcije protiv Irana uz sprečavanje trke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku.

"Rusija dobro razume problem naoružavanja Irana", rekao je Netanijahu. U međuvremenu je napetost u regionu dodatno pojačana nakon što je lider libanskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah zapretio da će, u slučaju da Izrael napadne Bejrut, ta proiranska organizacija napasti Tel Aviv.

"Ako pogodite međunarodni aerodrom Rafik al-Hariri u Bejrutu, mi ćemo pogoditi aerodrom Ben-Gurion u Tel Avivu", rekao je Nasralah hiljadama svojih sledbenika povodom obeležavanja dvogodišnjice smrti vojnog lidera Hezbolaha Imada Mugnijea, za koju ta proiranska organizacija optužuje Izrael.

"Nije istina da dajemo Izraelu izgovor da povede agresiju na Liban. Izraelu nije potreban izgovor, ako mu je potreban, on ga stvara," zaključio je Nasralah.

Izraelski bezbednosni zvaničnici su povezali izjave koje su dali Ahmedinežad i Nasralah, označivši ih delom napora Irana i njegovih saveznika da stvore utisak da Izrael planira napad u narednim mesecima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се