Bosna kao Avganistan

Ključni američki igrač u Avganistanu Ričard Holbruk tokom Američko-islamskog foruma u Kataru, povezao je ofanzivu američkih trupa na talibane na jugu Avganistana sa ratom u Bosni i Hercegovini.

Specijalni predstavnik Obamine administracije za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk ocenio je na Američko-islamskom forumu u Dohi, da postoje izvesne povezanosti između rata u Bosni i Hercegovini i ofanzive protiv talibana u Avganistanu.

Holbruk je juče govorio na Forumu, par dana pošto su američke snage počele najveću ofanzivu u Avganistanu od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine i dva dana nakon što su američke snage u Mardžahu greškom usmrtile 12 civila, od toga šestoro dece.

"Sjedinjene Američke Države uz pomoć međunarodne zajednice vodile su, i osvojile slične ratove na Kosovu i u Bosni. Mi smo, takođe, optimisti i kada je Avganistan u pitanju", rekao je Holbruk učestvujući na panel diskusiji "Slaba država: Izazovi za obezbeđivanje stabilnosti u regionu".

Holbruk je tokom rata u bivšoj Jugoslviji obavljao funkciju specijalnog izaslanika američke administracije za Balkan.

Holbruk je kritikovao medije da su stvorili utisak da se u Avganistanu vodi "sukob civilizacija". Glavni cilj američke administracije je da pomogne avganistanskom narodu posle 30 godina užasnih sukoba, rekao je američki zvaničnik.

"Međunarodna zajednica takođe ulaže mnogo napora u pokušaju da se situacija u Avganistanu stabilizuje. Imamo podršku NATO snaga, podršku velikog broja zemalja i sve je više onih koji žele da se postigne trajni mir u Avganistanu", rekao je Holbruk i dodao da nema mesta nerazumevanju.

Zaštita civila prioritet

U ofanzivi protiv talibana, zaštita civila jedan je od glavnih elemenata strategije komandanta američkih snaga u Avganistanu generala Stenlija Mekristala, rekao je Holbruk. Prema njegovim rečima, za nedavno stradanje civla general Mekristal je ponudio izvinjenje.

"Operaciju protiv talibana prati visok stepen rizika. Ne možemo tačno odrediti do kada će ofanziva trajati. Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će postepeno povlačenje snaga početi od jula sledeće godine", rekao je američki zvaničnik.

Holbruk je na Forumu rekao da je narodu Avganistana međunarodna zajednica već ponudila program poljoprivredne podrške za koji je planirano 300 miliona dolara.

Učestvujući u raspravi, jedan od dobitnika Nobelove nagrade Asha Elmi, rekao je da će Somalija "uskoro postati novi Avganistan ukoliko međunarodna zajednica nastavi da ignoriše problem koji ta zemlja ima".

Somalija je poslednje dve decenije bila pogođena građanskim ratom i, na žalost, nije se pojavila na listi prioriteta međunarodne zajednice. To je doprinelo da Somalija postane jedna od najbezbednijih zemalja za terorističke grupe, rekao je nobelovac.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво