Bosna kao Avganistan

Ključni američki igrač u Avganistanu Ričard Holbruk tokom Američko-islamskog foruma u Kataru, povezao je ofanzivu američkih trupa na talibane na jugu Avganistana sa ratom u Bosni i Hercegovini.

Specijalni predstavnik Obamine administracije za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk ocenio je na Američko-islamskom forumu u Dohi, da postoje izvesne povezanosti između rata u Bosni i Hercegovini i ofanzive protiv talibana u Avganistanu.

Holbruk je juče govorio na Forumu, par dana pošto su američke snage počele najveću ofanzivu u Avganistanu od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine i dva dana nakon što su američke snage u Mardžahu greškom usmrtile 12 civila, od toga šestoro dece.

"Sjedinjene Američke Države uz pomoć međunarodne zajednice vodile su, i osvojile slične ratove na Kosovu i u Bosni. Mi smo, takođe, optimisti i kada je Avganistan u pitanju", rekao je Holbruk učestvujući na panel diskusiji "Slaba država: Izazovi za obezbeđivanje stabilnosti u regionu".

Holbruk je tokom rata u bivšoj Jugoslviji obavljao funkciju specijalnog izaslanika američke administracije za Balkan.

Holbruk je kritikovao medije da su stvorili utisak da se u Avganistanu vodi "sukob civilizacija". Glavni cilj američke administracije je da pomogne avganistanskom narodu posle 30 godina užasnih sukoba, rekao je američki zvaničnik.

"Međunarodna zajednica takođe ulaže mnogo napora u pokušaju da se situacija u Avganistanu stabilizuje. Imamo podršku NATO snaga, podršku velikog broja zemalja i sve je više onih koji žele da se postigne trajni mir u Avganistanu", rekao je Holbruk i dodao da nema mesta nerazumevanju.

Zaštita civila prioritet

U ofanzivi protiv talibana, zaštita civila jedan je od glavnih elemenata strategije komandanta američkih snaga u Avganistanu generala Stenlija Mekristala, rekao je Holbruk. Prema njegovim rečima, za nedavno stradanje civla general Mekristal je ponudio izvinjenje.

"Operaciju protiv talibana prati visok stepen rizika. Ne možemo tačno odrediti do kada će ofanziva trajati. Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će postepeno povlačenje snaga početi od jula sledeće godine", rekao je američki zvaničnik.

Holbruk je na Forumu rekao da je narodu Avganistana međunarodna zajednica već ponudila program poljoprivredne podrške za koji je planirano 300 miliona dolara.

Učestvujući u raspravi, jedan od dobitnika Nobelove nagrade Asha Elmi, rekao je da će Somalija "uskoro postati novi Avganistan ukoliko međunarodna zajednica nastavi da ignoriše problem koji ta zemlja ima".

Somalija je poslednje dve decenije bila pogođena građanskim ratom i, na žalost, nije se pojavila na listi prioriteta međunarodne zajednice. To je doprinelo da Somalija postane jedna od najbezbednijih zemalja za terorističke grupe, rekao je nobelovac.

broj komentara 32 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2010, 04:20) - anonymous [neregistrovani]

haha..

Bravo! Komentar je odlican!

(četvrtak, 18. feb 2010, 01:53) - anonymous [neregistrovani]

Симетрија

Још да се и Бин Ладен њима овако извини па да могу да иду кући.

(četvrtak, 18. feb 2010, 01:45) - anonymous [neregistrovani]

Sith

Kakav pogled kao da je Sith.

(četvrtak, 18. feb 2010, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

to je to

Ovo dvoje, ili dvojica hoće da se pobiju oko ovog amerikanca. Stanite već jednom Srbi, dosta nas oni tuku.

(četvrtak, 18. feb 2010, 00:21) - besan [neregistrovani]

jos jedna izmislila...

toplu vodu!Sigurno predajes predvojnicku obuku!

(četvrtak, 18. feb 2010, 00:13) - anonymous [neregistrovani]

Heer

Значи у преводу копнена војска. Љуби вас мајка тако паметне:)

(sreda, 17. feb 2010, 20:03) - besan [neregistrovani]

Pre nego sto pametujes...

idi na Wikipediju:Naravno da se kaze Heer,a sa Marine i Luftwaffe cine Bundeswehr!(A da se ne mucis: u Australiji ima 46 vrsta kengura!)

(sreda, 17. feb 2010, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

heer - vojska??????!!!

Gospodine iz Austrije. to sto ste korigovali "heer" ako se mislilo na gospodina i pise se Herr na nemackom. ispravno je. Ali odkle vam ideja ili informacija da "heer" znaci: vojska??? U nemackom postoji jedna rec za vojsku a to je:
Armee!

Pozdrav iz Brisbane, Australija.

(sreda, 17. feb 2010, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Nema poredjenja,samo istina

Ne postoji poredjenje.On je samo rekao istinu koju ipak niko ne vidi i ne cuje.Rekao je, da su USA i medjunarodna zajednica VODILI i OSVOJILI rat u BiH i na KiM... To sam znao,samo nisam cuo ni od koga.Istina iz njegovih usta zvuci nekako cudno,navikli smo na sve drugo.

(sreda, 17. feb 2010, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

Heer ??!!...

Dragi gospodine lep opis ste dali G-dinu Hoolbrucku samo ono Heer bi na Nemackom znacilo Vojska , predpostavljam da ste mislili na Herr sto oznacava naziv jednog "GENTELLMANA-A" tj. GOSPODINA koje toj Individui ne pristaje jer je naneo mnooogo stete ovom svetu od Balkana pa sve do Arapskih Drzava.

pozdrav iz Austrije.