Modernizacija ruskih oružanih snaga

Zbog širenja NATO, planova SAD da postave antiraketni štit u Evropi i mogućih regionalnih sukoba blizu granice, neophodna sveobuhvatna obnova ruskog naoružanja, najavio ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Nova interkontinentalna raketa operativna u decembru.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev najavio je sveobuhvatnu obnovu naoružanja ruske vojske i mornarice. Modernizacija je neophodna, kaže Medvedev, zbog sve veće političke i vojne napetosti u svetu.

Moskva je zabrinuta zbog širenja NATO-a, američkih planova da postave delove svog protivraketnog sistema u istočnoj Evropi i mogućih regionalnih sukoba blizu ruske granice.

U obraćanju vojnom vrhu, Dmitrij Medvedev je opisao modernizaciju ruskih oružanih snaga kao primarni državni zadatak.

Najavljeni program je sveobuhvatan, ali kako kaže Medvedev, nikada u istoriji savremene Rusije, nisu postajali tako dobri uslovi za formiranje visoko efikasnih oružanih snaga.

"Analiza vojnopolitičke sitaucije u svetu pokazuje da se u više regiona zadržavaju konflikti, pretnje i međunarodni terorizam. Ne prekidaju se pokušaji širenja NATO u blizini granica Rusije. Sve to traži kvalitetnu modernizaciju naših oružanih snaga. Bez obzira na aktuelne finansijske teškoće za to postoje svi uslovi", naglasio je Medvedev.

Vojni budžet ove godine je 43 milijarde dolara, a četvrtina te sume biće potrošena na obnovu zastarelog naoružanja. Ceo posao počeće 2011. godine.

Ruski predsednik je istakao da je prvi zadatak kvalitetno povećanje bojeve gotovosti vojske, pre svega strateških, nuklearnih snaga naglasivši da one treba stopostotno da ispunjavaju sve postavljene zadatke za osiguranje bezbednosti Rusije.

Analitičari se pitaju zašto se Rusija odlučila na ovaj korak u vreme kada je ruska privreda teško pogođena svetskom finansijskom krizom.

Ruski zvaničnici insistiraju da je zemlja izložena stvarnim pretnjama, da novca ima i da ga treba izdvojiti za nove podmornice, borbene avione i nuklearne snage.

Vojnoindustrijski kompleks, još pod državnom kontrolom, jedan je od najvećih poslodavaca i ujedno motor ruskih naučnih inovacija.

Nedavno je ruska vlada veliki broj preduzeća u sektoru odbrane stavila na poseban strateški spisak, da bi sprečila bankrotstva i otpuštanja.

Nastavak pregovora posle susreta Medvedev-Obama

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane najavio je mogućnost da predsednici Rusije i SAD Medvedev i Obama, na susretu u Londonu u okviru samita "Grupe 20", 1. aprila dogovore prelazno rešenje za nastavak razgovora dve zemlje o pitanjima strateškog ofanzivnog naoružanja i protivraketnoj odbrani.

"Prelazno rešenje, kojim može da bude započet proces pregovora između nas i SAD o problemu sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja (START) i protivraketne odbrane, kao i o drugim pitanjima strateške stabilnosti i bezbednosti, kako se očekuje, biće doneto na susretu predsednika dve zemlje 1. aprila u Londonu u okviru foruma 'dvadesetorice'", rekao je neimenovani ruski general agenciji Itar-Tas.

Ruska državna agencija navodi da Ministarstvo očekuje da će konačno rešenje, u okviru kog će biti dogovoreni svi detalji pregovora, šefovi dve države doneti na naknadnim susretima.

Ruski pristup novom sporazumu o strateškom nuklearnom naoružanju, koji treba da zameni postojeći koji ističe u decembru 2009, sastoji se u tome da se taj dokument orijentiše na budućnost i ne ograničava samo nuklearna punjenja već i strateška sredstva za njihovo lansiranje - interkontinentalne balističke rakete, balističke rakete u podmornicama i teške bombardere.

Moskva, takođe, smatra neophodnim isključenje mogućnosti razmeštanja strateškog nuklearnog naoružanja izvan nacionalnih teritorija.

Nedavno je Medvedev izjavio da START ne samo što ne ograničava Rusiju i SAD u raketno-nuklearnoj sferi, već faktički dozvoljava povećavanje količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Ruski predsednik je izrazio spremnost Moskve za dijalog i pregovore sa novom američkom administracijom, ističući da bi konstruktivna saradnja u borbi protiv nuklearnih pretnji doprinela opštem oporavku rusko-američkih odnosa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво