Janukovič proglasio pobedu

Izborni štab opozicionog kandidata Viktora Janukoviča proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini. Rivalka, aktuelna premijerka, Julija Timošenko za sada ne priznaje poraz.

Na predsedničim izborima u Ukrajini, opozicioni lider Viktor Janukovič osvojio je 51,36 odsto glasova, objavila je večeras Centralna izborna komisija (CIK) prve nepotpune zvanične rezultate.

Njegova rivalka, aktuelna premijerka Julija Timošenko dobila je 44,16 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati posle 2,07 odsto prebrojanih glasova, navela je na svom sajtu CIK.

Nešto ranije štab ukrajinskog opozicionog lidera Viktora Janukoviča proglasio je "apsolutnu pobedu" na današnjim predsedničkim izborima, ali je njegov glavni rival, aktuelna premijerka Julija Timošenko odbila da prizna poraz, ističući da je prerano da se proglašava pobednik na osnovu anketiranja birača po izlasku sa birališta.

"Janukovič je odneo "apsolutnu pobedu" i Julija Timošenko neće postići ništa time što će taj ishod pokušati da ospori pred sudom", izjavila je zamenica Janukovičeve "Partije regiona" Ana German.

"To znači apsolutnu pobedu za Janukoviča. Stoga Timošenkova nema šanse. Ona neće postići ništa na sudu", izjavila je Ana German za Rojters.

S druge strane, Julija Tomošenko ne priznaje poraz.

"Prerano je za izvođenje zaključaka", izjavila je Julija Timošenko na konferenciji za novinare.

Ankete daju prednost Janukoviču

Britanska agencija navodi da su dve izlazne ankete, međutim, pokazale da je Janukovič u odnosu na svoju protivnicu u prednosti od četiri, odnosno pet odsto.

Kako je ranije javila agencija Itar-Tas, prema rezultatima ankete koju je sproveo "Riserč end brending grup", Janukovič vodi na danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora sa 50,26 odsto glasova u odnosu na aktuelnu premijerku koja je osvojila 44,2 odsto.

Pre izbora, procene su bile da Janukovič ima nešto veće šanse da postane novi šef države.

Posle prethodnih predsedničkih izbora pre pet godina, izbili su masovni protesti nazvani "Narandžasta revolucija".

Tada je pobeda Janukoviča na izborima odbačena jer je ocenjena kao prevara. Janukovič je, međutim, bio ubeđen u svoju pobedu i sada se zarekao da će zaštiti rezultate ovog glasanja.

U prvom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini Janukovič je osvojio 35 odsto glasova, a Timošenkova 25 odsto. 

Preminuo član izbornog štaba Timošenkove

Član izbornog štaba ukrajinske premijerke Julije Timošenko umro je tokom održavanja drugog kruga predsedničkih izbora, van biračkog mesta, i nema znakova nasilne smrti, saopštio je neimenovani izvor Ministarstva unutrašnjih poslova u Kijevu.

Izvor je demantovao navode da je on navodno pronađen mrtav na biračkom mestu u gradu Ivano-Frankivsku na jugozapadu Ukrajine, kao i da su nestali glasački listići.

"Nema znakova nasilne smrti", naveo je izvor, prenela je agencija Itar-Tas.

Nešto ranije, šef izbornog štaba Julije Timošenko Aleksander Turčinov izjavio je da je sekretar izborne komisije u selu Uniž pronađen mrtav na biračkom mestu i da su glasački listići nestali.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво