Završena Konferencije o bezbednosti

Poslednjeg dana međunarodne Konferencije o bezbednosti, generalni sekretar Rasmusen rekao da NATO mora da bude globalni bezbednosni centar. Skup je bio posvećen pitanjima Irana, Avganistana, strategiji NATO-a, evroatlanskoj bezbednosti i, prvi put, resursima planete.

Na završnici međunarodne Konferencije o bezbednosti, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da zapadna vojna alijansa mora da se razvije u globalni bezbednosni centar.

Problemi koje alijansa ima u misiji u Avganistanu pokazuju potrebu tešnje veze sa drugim zemljama: ''Niko neće izgubiti ako NATO tešnje s drugim institucijama i državama sarađuje. Kome bi škodilo, ukoliko bi Kina, Indija, Pakistan i drugi imali tešnje odnose s NATO'', upitao je Rasmusen.

Rasmusen smatra da je ''ključna lekcija'' koju savez uči u Avganistanu, da su potrebne potpuno nove veze između svih aktera na bezbednosnoj pozornici.

Ukazujući na potrebu da se razmisli o neophodnosti da NATO bude pretvoren u forum za globalna sigurnosna pitanja, Rasmusen je rekao da alijansa treba da bude ''adresa'' za mrežu sigurnosnog partnerstva i savetodavni centar za međunarodna bezbednosna pitanja.

Rasmusen smatra da bi UN mogle profitirati od globalnog NATO-a: ''Alijansa bi se mogla brinuti za sprovođenje rezolucija UN", rekao je Rasmusen u Minhenu, preneli su mediji.

Naglašavajući da je glavna uloga NATO i sada, kao i pre, odbrana svojih članova, Rasmusen je naveo da, ipak, stari način postupanja u borbi protiv novih globalnih opasnosti, protiv terorizma ili napada hakera, nije više delotvoran.

Nemačka se ne slaže da NATO ima globalnu ulogu

Nemački ministar odbrane Karl-Teodorf cu Gutenberg se, međutim, izjasnio protiv globalne uloge Alijanse.

Gutenberg je, kako javljaju mediji, rekao da Nemačka ne želi da se od Alijanse pravi globalna sigurnosna arhitetktura, a zajedno s Rasmusenom se složio da NATO ne sme biti konkurencija Ujedinjenim nacijama.

Međunarodna konferencija o bezbednosti posvećena je pitanjima Irana, Avganistana, strategiji NATO-a, evroatlanskoj bezbednosti i, prvi put, resursima planete. Na konferenciji prvi put je učestvovala Kina.

Rusiju u Minhenu zastupao je šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da Moskva smatra da je širenje NATO-a na Istok neprihvatljivo. Moskva i Brisel nameravaju da razviju politički dijalog u okviru Saveta Rusija NATO.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fon Rasmusen izjavio je da vojna doktrina Rusije, koja širenje Alijanse smatra pretnjom, ne oslikava pravo stanje stvari i ometa napore da se poboljšaju odnosi NATO-a i Rusije.

Lavrov: Rusija će odgovoriti nuklearnim oružjem

Sergej Lavrov je rekao da se vojna doktrina Rusije ne razlikuje od prethodne, iz 2000. godine, kada je u pitanju upotreba nuklearnog oružja. "Ako Rusiju napadne druga zemlja sa nuklearnim oružjem ili ako agresija protiv Rusije ugrozi njen opstanak, u tom slučaju, zadržavamo pravo da upotrebimo nuklearno oružje", naglasio je Lavrov.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da Brisel želi da osigura da sve zemlje zapadnog Balkana budu uspešne na putu integracija u EU, ukazujući da napredak na tom putu zavisi od toka reformi svake zemlje.

Znamo da mi u Evropskoj Uniji imamo primarnu odgovornost prema svojim susedima. To je samo po sebi važno jer širi međunarodni kredibilitet Unije zavisi od rada sa susedima, rekla je Ketrin Eton.

Konferencija, 46. po redu, okupila je oko 300 političara i eksperata iz više od 40 zemalja, i održana je uz najstrože bezbednosne mere, ali i uz proteste levičara i protivnika globalizacije i NATO-a.

Iako su demonstracije bile mirne, ipak je jedan broj demonstranata uhapšen, javljaju nemački mediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи