Širenje NATO, pretnja za Rusiju

Kremlj odobrio novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme smatra nacionalnom pretnjom. Nova doktrina ne odražava realnost, tvrdi generalni sekretar Alijanse Aneders Fog Rasmunsen.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a smatra nacionalnom pretnjom i potvrđuje da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ukoliko je njen opstanak ugrožen.

Doktrina podrazumeva da širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije, iako, s druge strane, sadrži tvrdnju da je mogućnost nuklearnog konflikta sve manja.

Pošto ruskoj konvencionalnoj vojsci nedostaje moderna oprema i prolazi kroz tešku reformu obrazovanja profesionalnih oružanih snaga, Moskva računa na svoj nuklearni arsenal kao na poslednje sredstvo kojem bi pribegla, prenela je agencija Rojters saopštenje objavljeno na internet sajtu Kremlja.

Smernice nove doktrine, ipak, ne slede ideju koju je prošle godine izneo sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Petrušev, da je korišćenje nuklearnog oružja dozvoljeno u regionalnim sukobima.

Nova ruska vojna doktrina, koja širenje NATO vidi kao pretnju, na odražava realnost i uperena je protiv napora za unapređenje odnosa između Alijanse i Moskve, smatra generalni sekretar NATO Aneders Fog Rasmunsen.

"Moram da kažem da ta nova doktrina ne održava stvaran svet. NATO nije neprijatelj Rusije. To nije realnost i u potpunoj je suprotnosti sa svim našim naporima da unapredimo odnos itmeđu NATO i Rusije", rekao Rasmunsen, u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Zabrinutost zbog raketa u Rumuniji

Rusija je 2008. vodila petodnevni rat sa Gruzijom, a prema novoj doktrini, i dalje bi mogla da bude suočena sa pretnjom regionalnih sukoba i lokalnih ratova.

U doktrini je navedeno da jednu od "najvećih spoljašnjih ratnih pretnji" predstavlja širenje NATO istočno od granica Rusije, dok se širenje oružja za masovno uništenje i države koje poseduju nuklearno oružje navode kao posebna opasnost.

"Izgradnja i razmeštanje strateških antiraketnih sistema koji podrivaju globalnu stabilnost", takođe je navedena kao pretnja.

Vlasti u Moskvi saopštile su da su zabrinute zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme i da očekuju objašnjenje takve odluke.

Odluku je doneo američki predsednik Barak Obama, pošto je prethodno odbacio plan bivše administracije o razmeštanju delova antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija oštro protivila.

Nova doktrina usvojena je u trenutku u kome Moskva i Vašington pokušavaju da usaglase novi bilateralni sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, kao zamenu za START 1, čija je važnost istekla u decembru.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара