Talibani opustošili Kabul

U seriji bombaških napada ekstremnih islamista na vladine zgrade u Kabulu, ubijeno 14, a ranjeno oko 40 ljudi. Na meti talibana ceo državni vrh koji je bio u predsedničkoj palati na inauguraciji članova Karzaijevog kabineta.

Dan uoči centralne međunarodne konferencije u Avganistanu, na ulicama glavnog grada haos, dim, zapaljene zgrade, vojska pod punim naoružanjem. Talibanski ekstremisti izveli su organizovan napad na državne institucije i civilne objekte u centru Kabula.

U seriji bombaških napada islamista na vladine zgrade u glavnom gradu Kabulu, ubijeno je 14, a ranjeno oko 40 ljudi, saopštile su vlasti.

Nekoliko zgrada je u plamenu, a posle višečasovnih okršaja snaga bezbednosti i talibanskih pobunjenika, vojska kontroliše grad.

U okršaju su ubijena devetorica napadača, a nekoliko policajaca i agenata obaveštajne službe je poginulo, saopštila je policija.

Ekstremisti prezentiraju drugačije podatke. Oni navode da je u napadu bombaša samoubica poginulo najmanje 40 vladinih službenika i pripadnika njihovog obezbeđenja.

Napad talibanskih ekstremista na avganistansku prestonicu počeo je tačno u 9.35 časova po lokalnom vremenu. Prve napade talibani su izveli u trenutku kada se državni vrh okupio u predsedničkoj palati u kojoj je trebalo da budu imenovani članovi predsedničkog kabineta.

Svega 23 minuta od početka napada talibani su preuzeli odgovornost za napad na državne institucije.

Talibani sa 20 bombaša samoubica u prvim borbenim redovima krenuli u napad na državne institucije. Prvi na udaru bili su radnici obezbeđenja predsedničke palate, Centralne banke, Ministarstva finansija, Ministarstva odbrane. U centralnoj ulici nalaze se i civilni ciljevi, hotel u kojem su uglavniom smešteni državljani stranih zemalja i zgrada avganistanskog telekoma.

Militanti su zatim zauzeli dva glavna tržna centra u Kabulu, iz kojih se nekoliko trenutaka kasnije začula snažna eksplozija. Prema rečima očevidaca ispred jednog tržnog centra eksplodiralo je vozilo koje je bilo natovareno eksplozivom.

Svega nekoliko minuta kasnije dogodila se sledeća eksplozija nadomak bioskopa "Pamir".

Brojnost bombaša samoubica koji su učestvovali u napadu, ako je verovati navodima talibana, je duplo veća nego u napadu 11. februara 2009. godine, kada je u sinhronizovanoj akciji ekstremista na Kabul učestvovalo 8 bombaša samoubica.

Zapadni državljani meta bombaša samoubica

Prema izveštavanju reportera Bi-Bi-Sija, hotel u kojem su uglavnom smešteni državljani zapadnih zemlja, koji je takođe bio na meti napada bombaša samoubica, evakuisani su.

Svega sat pre napada, predsednik Avganistana Hamid Karzai rekao je da vlasti u toj zemlji drže bezbednosnu situaciju pod kontrolom, odgovarajući na sve učestalije pretnje ekstremista koje je nazvao "neprijateljima Avganistana".

Ekstremisti u Avganistanu sve češće izvode napade na civilne objekte nakon odluke američkog predsednika Baraka Obame da u Avganistan pošalje dodatnih 30.000 vojnika. Američka administracija snažno podržava napore avganistanskih vlasti na čelu sa predsednikom Hamidom Karzaijem koji su odlučni u borbi da se obračunaju sa ekstremistima.

Kako se procenjuje napad na Kabul imao je za cilj da spreči ili makar privremeno onemogući imenovanje novih ministara.