Ukrajinci prodaju glasove preko Interneta

Uoči predsedničkih izbora u nedelju, birači u Ukrajini počeli su da nude glasove na prodaju preko Interneta. Cena je od 37 do 63 dolara. Do sada se na internetu pojavilo nekoliko ponuda građana koji kažu da su spremni da prodaju glasove zato što su razočarani.

Ukrajinski birači počeli su da nude na prodaju preko Interneta glasove za predsedničke izbore, koji se održavaju u nedelju, po ceni koja se kreće od 300 do 500 grivni (37-63 dolara).

Do sada se na internetu pojavilo već nekoliko ponuda od građana koji kažu da su spremni da prodaju svoje glasove zato što su razočarani.

"Ne verujem u našu demokratiju i zato prodajem svoj glas", navedeno je u jednom oglasu na Internetu.

U drugoj ponudi građanin iz Kijeva kaže da je "potpuno ravnodušan prema tome ko će pobediti" i da zato prodaje glas.

U nekim oglasima je naveden kontakt telefon, a u nekima i-mejl adresa, prenela je agencija Rojters.

Rezultati nezavisnog istraživanja, koje je sredinom decembra sprovela organizacija za praćenje demokratije Demokratska inicijativa, pokazali su da je 12 odsto anketiranih bilo spremno da proda glasove po bilo kojoj ceni, a šest odsto po povoljnoj ceni.

Po toj anketi, 76 odsto ispitanika je kazalo da ne bi prodali glasove ni pod kojim uslovima.

Vadim (25) iz Kijeva, koji je jedan od oglašivača, rekao je u izjavi "Rojtersu" da mu se već javilo nekoliko zainteresovanih za kupovinu njegovog glasa.

On nije hteo da kaže da li se radi o članovima političkih partija, njihovim agentima ili pojedincima.

Nezakonita prodaja glasova

Državna izborna komisija je saopštila da je kupovina glasova nezakonita i kažnjiva, ali da ponuda glasova na prodaju ne predstavlja krivično delo.

Ukrajinski internet sajtovi preplavljeni su saopštenjima o potkupljivanju birača i pokušajima građana da svoje glasove prodaju što skuplje, a Služba bezbednosti otvorila je specijalnu telefonsku liniju na koju građani mogu da prijave sve pokušaje falsifikovanja izbora, javio je "Itar-Tas".

Prema saopštenju agencije "Ria Novosti", sajt prodaj glas, na kojem je bilo moguće prodati svoj glas za jednog od kandidata, zablokiran je.

Agencija navodi da je nepoznato ko i kako je otvorio tu stranicu, ali da je sajt sada nedostupan, a ranije se pri ulasku na stranicu pojavljivao prozorčić sa natpisom "Trgovina obustavljena", kao i natpis da su slični sajtovi laž i provokacija.

Pokušaj potkupljivanja birača

Specijalnom operacijom Službe bezbednosti Ukrajine sprečen je pokušaj predaje velike sume novca izbornom štabu jednog od kandidata na predstojećim izborima, saopštio je načelnik te službe Valentin Nalivajčenko, prenosi ruska agencija "Itar-Tas".

Pola miliona grivni (više od 60.000 dolara), namenjenih organizovanom potkupljivanju birača, zaplenjeno je od jedne firme.

Nalivajčenko je rekao da se dnevno po nalogu određenih političkih snaga kroz tu firmu unovčavalo do pet miliona grivni, ali je odbio da saopšti naziv firme, kao i ime kandidata u čiju korist je trebalo da ide novac.

Načelnik ukrajinske Službe bezbednosti je dodao da se uoči izbora sprovodi obimna operacija za otkrivanje i sprečavanje aktivnosti nelegalnih struktura koje se bave pranjem novca radi izborne kampanje.

Izbori u nedelju biće peti po redu od kada je Ukrajina stekla nezavisnost i održavaju se u atmosferi velike ekonomske krize u zemlji, koju je teško pogodila globalna recesija.

"Ova prodaja glasova je odraz razočaranosti i sve ciničnijeg stava birača prema politici i političarima. Ukrajinci nemaju poverenja u većinu kandidata", smatra politički analitičar Vladimir Fešenko.

Na osnovu rezultata ispitivanja javnog mnjenja, ne očekuje se pobednik u prvom krugu, a u drugi krug bi trebalo da idu aktuelna premijerka Julija Timošenko i bivši primijer Viktor Janukovič.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво