Hiljade mrtvih na Haitiju

Stravične scene na ulicama Port-o-Prensa. Strahuje se da je u zemljotresu poginulo između 30.000 i 50.000 ljudi, izjavio predsednik Haitija Rene Preval. Prema ranijim procenama zvaničnika u zemljotresu poginulo čak sto hiljada ljudi.

Hiljade stanovnika glavnog grada Haitija nalaze se pod ruševinama, posle razornog zemljotresa koji je pogodio karipsku ostrvsku državu. U zemljotresu poginulo između 30.000 i 50.000 ljudi, izjavio predsednik Haitija Rene Preval.

Reporteru američke televizije Si-En-En Preval je rekao da ne zna tačno koliko je mrtvih, ali da je "čuo da ih ima između 50.000 i 30.000".

Ranije je premijer Žan-Maks Belriv izjavio da je u razornom zemljotresu poginulo više od 100.000 ljudi.

"Teško je proceniti tačno broj žrtava. Toliko se zgrada srušilo sa ljudima, tako da mislim da je poginulo više od 100.000 osoba", rekao je Belriv za Si-En-En.

Zemljotres snage sedam stepeni Rihtera pogodio je Haiti u utorak oko 23 časa po srednjoevropskom vremenu. Epicentar potresa, bio je oko 10 kilometara udaljen od mesta Karfur u blizini prestonice Port-o-Prens, na dubini od 30 kilometara. Posle glavnog udara bilo je još 13 snažnih podrhtavanja tla.

Humanitarna pomoć je potrebna za najmanje tri miliona ljudi, smatraju predstavnici humanitarnih organizacija.

Aerodrom Port-o-Prensa ponovo radi, a pomoć pristiže, izjavio je u Njujorku predstavnik UN Alen Leroa.

Poginuo šef misije UN

Šef misije Ujedinjenih nacija na Haitiju Hedi Anabi poginuo je u strahovitom zemljotresu, saopštio je predsednik Haitija Rene Preval.

Anabi je tokom karijere u UN bio angažovan na rešavanju političkih problema u Kambodži, a učestvovao je u mirovnim operacijama u Africi. Na mesto šefa misije UN na Haitiju postavljen je u septembru 2007. godine.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 14 članova misije te organizacije na Haitiju poginulo prilikom rušenja zgrade u kojoj je bilo smešteno sedište misije, a da je 56 povrđeno.

Potvrđeno je da među mrtvima ima 10 Brazilaca, tri Jordanca i jedan Haićanin. Šef mirovnih misija UN Alen Le Roj je, međutim, rekao da je broj članova misije UN na Haitiju poginulih u zemljotresu verovatno mnogo veći, preneo je Rojters.

Istovremeno, portparol Svetske organizacije Nikolas Bernbek je kazao da u UN postoje sumnje u izjavu haićanskog predsednika Renea Prevala, koji je kazao da je rukovodilac misije UN na Haitiju Hedi Anabi poginuo u zemljotresu.

Ni misija UN na Haitiju, ni stalna misija Haitija pri UN, sa kojima su stalno u kontaktu, nisu mogle da potvrde informaciju koju je izneo Preval, rekao je Bernbek.

Jordanske vlasti su saopštile da su poginula trojica policajaca iz te države, kao i da ih je dvadesetak povređeno. Među žrtvama je i osam pripadnika mirovnih snaga iz Kine, dok ih je deset nestalo.

Nastradalo je i jedanaest pripadnika mirovnih snaga iz Brazila.

General brazilske armije Karlos Barselos rekao je da bi ukupan broj stradalih ili nestalih brazilskih vojnika mogao da bude znatno veći, kao i da se veliki broj civila uputio prema vojnim bazama u potrazi za humanitarnom pomoći.

Na Haitiju se nalazi ukupno 9.000 pripadnika misije UN, mahom Brazilaca, koji su i prvu krenuli u potragu za preživelim.

Među nastradalima je nadbiskup Port-o-Prensa, monsinjor Serž Mio, čije je telo pronađeno u ruševinama nadbiskupije, saopšteno je u Rimu.

Glavni vikar, monsinjor Šarl Benoa, se vodi kao nestao, javila je agencija za verske informacije, pozivajući se na izvore na licu mesta.

U zemlji je došlo do prekida svih vrsta komunikacija i snabdevanja električnom energijom, pa još uvek nema zvaničnih izveštaja o ljudskim žrtvama i razmerama razaranja.

Nekoliko sati posle udara počela je velika spasilačka operacija, ali su se zvaničnici Haitija odmah suočili sa ozbiljnim problemima, jer jednostavno nemaju odgovarajuću opremu.

Srušene bolnice, državne institucije, ambasade...

Prema prvim informacijama pored bolnica, zvaničnih institucija, i mnoštvo sirotinjskih udžerica, srušena je i predsednička palata.

Prerano je da se proceni broj nastradalih u potresu, rekao je ambasador Haitija pri UN Rejmond Džozef i istakao, da je sada najbitnije da se stanovnicima te zemlje postavi brod-bolnica uz obalu.

"Možemo samo zahvaliti bogu što se potres dogodio posle završetka radnog vremena kada je verovatno veliki broj ljudi već napustio poslovne zgrade", rekao je Džozef.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana saopštilo je da je ambasada te zemlje na Haitiju uništena i da se ambasador nalazi u bolnici, ali nemaju detalja o njegovim povredama.

Pomoć stiže na Haiti

Mnoge zemlje počele su da šalju pomoć siromašnoj karipskoj državi Haiti, a jedan od prvih koji su obećali pomoć bio je američki predsednik Barak Obama.

Američka obalska straža iz Majamija premestila je brodove i avione na položaje bliže Haitiju kako bi bili spremni za dostavljanje humanitarne pomoći.

Kancelarija francuskog predsednika Nikole Sarkozija saopštila je da će Francuska poslati spasilačke ekipe koje će pružiti pomoć u operacijama pronalaženja i spašavanja žrtava, i dva aviona sa humanitarnom pomoći.

Nemačka će hitno poslati pomoć od milion evra, dok će Velika Britanija u najsiromašniju zemlju Zapadne hemisfere uputiti stručnjake za procenu humanitarnih potreba, a zatim ponuditi svaku dalju pomoć koja bude potrebna.

Kako su prenele svetske agencije, Interamerička banka za razvoj najavila je da će hitno poslati pomoć od 200.000 evra, a Svetska banka, čije su kancelarije na Haitiju potpuno uništene, planira da pošalje tim koji će pomoći Haitiju da napravi procenu štete i plan obnove.

Papa Benedikt XVI naložio je da se odmah aktivira svetska humanitarna mreža Rimo-katoličke crkve kako bi se pomoglo žrtvama katastrofalnog zemljotresa i apelovao na međunarodnu zajednicu i pojedince da budu brzi i velikodušni u pružanju pomoći.

Zemljotres se osetio i u Dominikanskoj republici, Kubi i Bahamima. Najsnažniji, prethodni, zemljotres na Haitiju zabeležen 1984. godine imao je snagu 6,7 stepeni Rihterove skale.