Strateška saradnja Rusije i Kube

Osmodnevna poseta predsednika Kube Raula Kastra Rusiji trebalo bi da vrati rusko - kubanske odnose na nivo iz sovjetskih vremena. Potpisan niz bilateralnih trgovinskih sporazuma i Memorandum o principima strateške saradnje.

Lideri Rusije i Kube, Dmitrij Medvedev i Raul Kastro, potpisali su u Moskvi Memorandum o principima strateške saradnje, a predstavnici dve zemlje potpisali su u njihovom prisustvu paket sporazuma o saradnji.

Između ostalog, potpisan je međuvladin sporazum o davanju ruskog kredita Kubi, o kreditiranju kupovine poljoprivredne i građevinske tehnike, kao i sporazum između ruskog ministarstva finansija i kubanskog ministarstva za strane investicije i ekonomsku saradnju o davanju Kubi nepovratne pomoći u prehrambenim proizvodima.

Ranije je ruski premijer Vladimir Putin najavio da se radi o kreditu od 20 miliona dolara, koji će biti iskorišćeni za kupovinu ruskih proizvoda, navode ruske agencije, dodajući da će Rusija isporučiti Kubi 25.000 tona žitarica.

Posle razgovora Medvedeva i Kastra, vicepremijer Rusije Igor Sečin najavio je mogućnost da Rusija isporuči Kubi dodatnih 100.000 tona žitarica.

Zaključeni su sporazumi o kreditu između korporacije Banka za razvoj i spoljnu ekonomsku delatnost i kompanije Aviaimport o finansiranju isporuka aviona tupoljev-204CE i prateće opreme, odnosno dva sporazuma o otvaranju kreditnih linija u ukupnoj sumi od 44,5 miliona dolara.

Moguće formiranje zajedničke aviokompanije

Potpisan je i sporazum o saradnji između kompanija Kamaz i Tradeks, kojim je predviđen zajednički rad na proizvodnji ruskih vozila na Kubi.Potpisana su, takođe, tri memoranduma o razumevanju - o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, u oblasti sporta i ribarstva.

Sečin je naveo da kompanije Aeroflot i Aviasion de Kuba razmatraju mogućnost formiranja zajedničke kompanije, kao i da se razmatra formiranje zajedničke farmaceutske kompanije.

Tokom pregovora Medvedev je rekao da je paket dokumenata dobar rezultat, da je sada potpisano 10, a da je još 24 sporazuma pripremila međuvladina komisija za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Ruski predsednik je ocenio da je sadašnja robna razmena od 239 miliona dolara skromna i da to nije nivo koji može da zadovoljava.

Predsednik Rusije je čestitao Kubancima 50. godišnjicu revolucije i preko Raula, poželeo sve najbolje lideru kubanske revolucije komandantu Fidelu Kastru.

Nostalgija iz doba Sovjetskog Saveza

Dvojica lidera srela su se sinoć u neformalnim okolnostima u rezidenciji Medvedeva Zavidovo

Kastro je rekao da se sa nostalgijom svih 24 godine sećao šetnje po šumi i slanine na roštilju sa crnim hlebom.

Obavezno ćemo jesti i slaninu i crni hleb, i razgovarati o svemu što nas zanima, jednostavno, prošetaćemo, rekao je tokom sinoćnjeg susreta ruski predsednik, vodeći kubanskog gosta do mesta u parku rezidencije, gde je Kastra čekao samovar, tradicionalna ruska jela i roštilj zbog kog je vredelo doći.

Posle pobede, u oktobru 1959. godine Raul Kastro je bio skoro pola veka na položaju ministra Revolucionarnih oružanih snaga, 60-ih i 70-ih postao je prvi zamenik Fidela Kastra na svim partijsko-državnim funkcijama i drugi čovek u državi, zadužen za odbranu i bezbednost.

Kada se u julu 2006. godine Fidel razboleo, Raul je obavljao njegove dužnosti sve do parlamentarnih izbora u februara prošle godine. Poslanici su izabrali Raula za predsednika Državnog saveta i Saveta ministara, kao i za vrhovnog komandanta.

Osmodnevna poseta Kastra Rusiji trajaće do 4. februara.

Kuba bila jedan od najodanijih saveznika bivšeg SSSR

U vreme Sovjetskog Saveza oba brata Kastro bili su česti gosti, a Kuba jedan od najodanijih saveznika Moskvi u vreme hladnog rata. Nije ih bilo, međutim, od 1986. kada je Fidel bio na Kongresu Komunističke partije SSSR-a.

"Sa nostalgijom se sećam trenutaka kada smo pekli salo u Šumi. Ne znam da li ću ga sada jesti sa crnim hlebom, ali eto me", rekao je Predsednik Državnog saveta Kube, Raul Kastro

Gostova želja je za domaćina bila zapovest, pa je u Šumi priređena večera sa specijatitetom kojeg se Raul Kastro tako dobro seća. I večera potvrđuje nameru obe strane da kubansko - ruski odnosi dobiju zamah.

Kastrova poseta - korak više ka obnovi Ruskog uticaja u Latinskoj Americi

Devedesetih godina su prilično zahladneli, najviše zbog toga što posle raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije imala dovoljno novca da nastavi da pomaže Kubi.

U poslednje vreme, međutim, saradnja je sve veća. Rusija je, na primer, prva prošle godine poslala pomoć pošto su dva jaka uragana protutnjala karipskim ostrvom.

Kada je predsednik Medvedev u novembru bio na Kubi, potpisano je više trgovinskih ugovora.

Očekuje se da će ih sada biti još, posebno u oblasti energetike. Rusija je zainteresovana za naftne bušotine uz kubansku obalu.

Iza ekonomske saradnje, kažu analitičari, stoji namera Kremlja da obnovi uticaj u Latinskoj Americi, tradicionalno američkoj zoni uticaja, što je počela kroz bliskost sa Venecuelom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво