Strateška saradnja Rusije i Kube

Osmodnevna poseta predsednika Kube Raula Kastra Rusiji trebalo bi da vrati rusko - kubanske odnose na nivo iz sovjetskih vremena. Potpisan niz bilateralnih trgovinskih sporazuma i Memorandum o principima strateške saradnje.

Lideri Rusije i Kube, Dmitrij Medvedev i Raul Kastro, potpisali su u Moskvi Memorandum o principima strateške saradnje, a predstavnici dve zemlje potpisali su u njihovom prisustvu paket sporazuma o saradnji.

Između ostalog, potpisan je međuvladin sporazum o davanju ruskog kredita Kubi, o kreditiranju kupovine poljoprivredne i građevinske tehnike, kao i sporazum između ruskog ministarstva finansija i kubanskog ministarstva za strane investicije i ekonomsku saradnju o davanju Kubi nepovratne pomoći u prehrambenim proizvodima.

Ranije je ruski premijer Vladimir Putin najavio da se radi o kreditu od 20 miliona dolara, koji će biti iskorišćeni za kupovinu ruskih proizvoda, navode ruske agencije, dodajući da će Rusija isporučiti Kubi 25.000 tona žitarica.

Posle razgovora Medvedeva i Kastra, vicepremijer Rusije Igor Sečin najavio je mogućnost da Rusija isporuči Kubi dodatnih 100.000 tona žitarica.

Zaključeni su sporazumi o kreditu između korporacije Banka za razvoj i spoljnu ekonomsku delatnost i kompanije Aviaimport o finansiranju isporuka aviona tupoljev-204CE i prateće opreme, odnosno dva sporazuma o otvaranju kreditnih linija u ukupnoj sumi od 44,5 miliona dolara.

Moguće formiranje zajedničke aviokompanije

Potpisan je i sporazum o saradnji između kompanija Kamaz i Tradeks, kojim je predviđen zajednički rad na proizvodnji ruskih vozila na Kubi.Potpisana su, takođe, tri memoranduma o razumevanju - o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, u oblasti sporta i ribarstva.

Sečin je naveo da kompanije Aeroflot i Aviasion de Kuba razmatraju mogućnost formiranja zajedničke kompanije, kao i da se razmatra formiranje zajedničke farmaceutske kompanije.

Tokom pregovora Medvedev je rekao da je paket dokumenata dobar rezultat, da je sada potpisano 10, a da je još 24 sporazuma pripremila međuvladina komisija za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Ruski predsednik je ocenio da je sadašnja robna razmena od 239 miliona dolara skromna i da to nije nivo koji može da zadovoljava.

Predsednik Rusije je čestitao Kubancima 50. godišnjicu revolucije i preko Raula, poželeo sve najbolje lideru kubanske revolucije komandantu Fidelu Kastru.

Nostalgija iz doba Sovjetskog Saveza

Dvojica lidera srela su se sinoć u neformalnim okolnostima u rezidenciji Medvedeva Zavidovo

Kastro je rekao da se sa nostalgijom svih 24 godine sećao šetnje po šumi i slanine na roštilju sa crnim hlebom.

Obavezno ćemo jesti i slaninu i crni hleb, i razgovarati o svemu što nas zanima, jednostavno, prošetaćemo, rekao je tokom sinoćnjeg susreta ruski predsednik, vodeći kubanskog gosta do mesta u parku rezidencije, gde je Kastra čekao samovar, tradicionalna ruska jela i roštilj zbog kog je vredelo doći.

Posle pobede, u oktobru 1959. godine Raul Kastro je bio skoro pola veka na položaju ministra Revolucionarnih oružanih snaga, 60-ih i 70-ih postao je prvi zamenik Fidela Kastra na svim partijsko-državnim funkcijama i drugi čovek u državi, zadužen za odbranu i bezbednost.

Kada se u julu 2006. godine Fidel razboleo, Raul je obavljao njegove dužnosti sve do parlamentarnih izbora u februara prošle godine. Poslanici su izabrali Raula za predsednika Državnog saveta i Saveta ministara, kao i za vrhovnog komandanta.

Osmodnevna poseta Kastra Rusiji trajaće do 4. februara.

Kuba bila jedan od najodanijih saveznika bivšeg SSSR

U vreme Sovjetskog Saveza oba brata Kastro bili su česti gosti, a Kuba jedan od najodanijih saveznika Moskvi u vreme hladnog rata. Nije ih bilo, međutim, od 1986. kada je Fidel bio na Kongresu Komunističke partije SSSR-a.

"Sa nostalgijom se sećam trenutaka kada smo pekli salo u Šumi. Ne znam da li ću ga sada jesti sa crnim hlebom, ali eto me", rekao je Predsednik Državnog saveta Kube, Raul Kastro

Gostova želja je za domaćina bila zapovest, pa je u Šumi priređena večera sa specijatitetom kojeg se Raul Kastro tako dobro seća. I večera potvrđuje nameru obe strane da kubansko - ruski odnosi dobiju zamah.

Kastrova poseta - korak više ka obnovi Ruskog uticaja u Latinskoj Americi

Devedesetih godina su prilično zahladneli, najviše zbog toga što posle raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije imala dovoljno novca da nastavi da pomaže Kubi.

U poslednje vreme, međutim, saradnja je sve veća. Rusija je, na primer, prva prošle godine poslala pomoć pošto su dva jaka uragana protutnjala karipskim ostrvom.

Kada je predsednik Medvedev u novembru bio na Kubi, potpisano je više trgovinskih ugovora.

Očekuje se da će ih sada biti još, posebno u oblasti energetike. Rusija je zainteresovana za naftne bušotine uz kubansku obalu.

Iza ekonomske saradnje, kažu analitičari, stoji namera Kremlja da obnovi uticaj u Latinskoj Americi, tradicionalno američkoj zoni uticaja, što je počela kroz bliskost sa Venecuelom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 30. jan 2009, 14:52)
Milan [neregistrovani]

Castro u Mokvi

Venecuela Cuba,Brazil i mozda i jos pokoja drzava
iz Juzne Amerike bit ce pravi odgovor SAD na eveentualno insraliranje NATO stita u Poljskoj.
To je sasvim jasno sto Rusija namerava i tu je potpuno u pravu . Ako vi (NATO)postavite stitove u Poljskoj a mi (RUSIJA)ce mo instalirati nase
baze u ovim gore pomenutim zemljama i to ce biti to.
Dosta je bilo ponizavanja iz Gorbacovog i Jelcinovog vremena.
Mislim da je ova garnitura Medvedev Putin bila na vrhu Rusije da nebi bilo ni 1999 sta je bilo ali bolje ikad nego nikad.

Toliko za ovaj put hvala.

Milan
Januar 30.2009.