Čestitke novom ruskom patrijarhu

Papa Benedikt XVI rekao da je sa radošću primio vest o izboru Kirila sa novog patrijarha RPC. Čestitke između ostalih uputili i ruski predsednik i premijer Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin i predsednik Srbije Boris Tadić.

Papa Benedikt Šesnaesti pozdravio je izbor mitropolita Kirila za novog patrijarha moskovskog i cele Rusije.

Papa je rekao da je sa radošću primio vest o izboru mitropolita Kirila za novog patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Poglavar Rimokatoličke crkve sastao se sa mitropolitom smoljenskim i kalinjingradskim Kirilom u Vatikanu 2005, 2006. i 2007. godine.

Novoizabranom ruskom patrijarhu Kirilu uputili su čestitke i najviši ruski rukovodioci i predstavnici drugih veroispovesti u Rusiji.

U čestitkama se izražava očekivanje da će dijalog crkve i države i Ruske pravoslavne crkve sa drugim konfesijama i dalje da jača.

U telefonskom razgovoru sa novoizabranim patrijarhom RPC, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da će razvoj dijaloga između crkve i države i dalje da se razvija, da će jačati duhovno-etičke vrednosti i sloga među konfesijama u ruskom društvu, saopštila je pres služba Kremlja.

Kirilu je, u telefonskom razgovoru, čestitao i predsednik ruske vlade Vladimir Putin, saopštio je pres sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov

Predsednik Saveta federacije (Gornjeg doma parlamenta) Sergej Mironov je na prvoj ovogodišnjoj sednici rekao da društvo polaže velike nade u novog poglavara RPC.

Mironov je izrazio nadu da će novi patrijarh biti primer ne samo "dobrog pastira naroda, nego i da će postati pouzdan partner vlasti u jačanju duhovnosti društva".

Predsednik Dume (Donjeg doma parlamenta) Boris Grizlov je u telegramu istakao da novoizabrani patrijarh dugo godina najaktivnije učestvuje u saradnji crkve i države u jačanju duhovno-etičkih osnova ruskog društva.

"Želim vam mnogo snage u vašem patrijaršijskom služenju na blago Ruske pravoslavne crkve i cele Rusije", naveo je Grizlov.

Čestitke novom patrijarhu uputili su i predstavnici drugih verskih konfesija u Rusiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво