Tajland proteruje narod Hmong

Pripadnika etničke manjine Hmong Vlada Tajlanda počela da proteruje u Laos. Pripadnici naroda Hmong, tokom Vijetnamskog rata borili su se na strani proameričke vlade. Vašington i Ujedinjene nacije pozvali Tajland da odustane od deportacije.

Vlada Tajlanda počela je da proteruje više od četiri hiljade pripadnika etničke manjine Hmong u Laos.

Mnoge izbeglice iz te grupe decenijama su smeštene u planinskom kampu na severu Tajlanda, gde su pobegle iz straha od političke odmazde komunističke vlade u Laosu.

Naime, pripadnici naroda Hmong, koje nazivaju zaboravljenim saveznicima Amerike, tokom Vijetnamskog rata 60-ih i 70-ih godina, borili su se na strani proameričke vlade, pre nego što su komunisti preuzeli vlast 1975. godine. 

Vašington i Ujedinjene nacije zabrinuti su da bi proterani mogli da budu izloženi progonu u Laosu i pozvali su Tajland da odustane od deportacije.

Tajlandske vlasti, međutim, tvrde da su izbeglice ekonomski imigranti koji su ilegalno ušli u zemlju i da ne mogu da imaju status legalnih izbeglica.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. dec 2009, 23:49) - miso [neregistrovani]

za nepoverovati

pa ljudi na ovom snimku 90 posto su prikazali raznu decu koja nema vise od 20 god ili tu negde ? pa nisu oni ucestvali tada u tom ratu ?. Uvek nevini nastradaju...

(ponedeljak, 28. dec 2009, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

friends in need

Neko od Americkih vlasti bi trebalo da stane u odbranu naroda koji se borio na njihovoj strani,ili ih je memorija izdala.

(ponedeljak, 28. dec 2009, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

pro americki narod

Pa ako su se borili sa amerikancima,sto im ne pomognu sada amerikanci?Nek im daju "green card" za SAD,tamo ima jos dosta mesta za tih 4 hiljade ljudi.Neka pokazu kako se brine o prijateljima.